Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφίγγει τον κλοιό της ρευστότητας η ΕΚΤ

Πώς η ΕΚΤ ψαλίδισε τα περιθώρια αξιοποίησης της ρευστότητας του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η αύξηση του ορίου ELA μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι προσδοκιών για 2 δισ. Συνεχείς οι πιέσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σφίγγει τον κλοιό της ρευστότητας η ΕΚΤ

Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ασφυκτικής πίεσης ρευστότητας υπό την οποία καλείται να λειτουργήσει η κυβέρνηση πρόσθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφασίζοντας την αύξηση του ορίου ELA μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αποτελεί, σύμφωνα με την αγορά, απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού του τρέχοντος μήνα με εναλλακτικές πηγές, και όχι με την ψήφιση και εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που θα άνοιγε το δρόμο για τη μερική αποδέσμευση της εκκρεμούσας δόσης.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε τη χρήση περίπου 2 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τη χρηματοδότηση των οξυμμένων αναγκών του Δημοσίου, μέσω εκούσιας ή ακούσιας αγοράς εντόκων γραμματίων.

Πρόκειται για χρήματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή με τη μορφή καταθέσεων στις τράπεζες. Ως εκ τούτου η μεταφορά τους στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ κατά το πρότυπο των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα σηματοδοτήσει μείωση της ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι το πρόβλημα θα λυνόταν με αύξηση του ορίου ELA από την ΕΚΤ κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ώστε και οι ανάγκες του Δημοσίου να καλυφθούν εν μέρει και η ρευστότητα των τραπεζών να μην πληγεί.

Η αύξηση του ορίου ELA μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση διευκόλυνσης του Δημοσίου για εναλλακτική κάλυψη των αναγκών του και αυξάνει την πίεση των δανειστών για το βασικό σενάριο που δεν είναι άλλο από την προώθηση και την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Το γεγονός, δε, ότι η κυβέρνηση άφησε να διαρεύσει χθες η προτροπή του πρωθυπουργού στον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να συμβάλει τα μέγιστα στην πλήρη αποκατάσταση και με όλα τα εργαλεία της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δημιουργεί ερωτήματα για τις προθέσεις της σε σχέση με την επόμενη ημέρα.

Μπλόκο από την ΕΚΤ στη διευκόλυνση του Δημοσίου από τράπεζες

Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ απαγόρευσε ρητώς στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διευκόλυνση του Δημοσίου απαγορεύοντας να αυξήσουν τις θέσεις τους σε έντοκα και ομόλογα και επιβάλλοντας αποχή από οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να σχετίζεται με το Δημόσιο.

Ειδικότερα, πριν από περίπου μια εβδομάδα με εντολή της ΕΚΤ εστάλη στις τράπεζες επιστολή από τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της ΤτΕ με την οποία ζητούνταν αναλυτική ενημέρωση για την έκθεση των τραπεζών έναντι του Δημοσίου (ομόλογα, έντοκα, δάνεια με εγγύηση Δημοσίου κ.ά.). Ταυτόχρονα, η επιστολή ενημέρωνε τις τράπεζες ότι η έκθεσή τους έναντι του Δημοσίου δεν μπορεί να αυξηθεί πέραν του πλαφόν που έχει τεθεί από την ΕΚΤ με την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απαγορεύεται ρητά στις τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια αλλά και να χρηματοδοτήσουν φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v