Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση, αλλά δεν εγκαταλείπω τη μάχη

Οποιος πρωθυπουργός έχανε εκλογές έθετε την παραίτησή του, τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη και ζήτησε έκτακτο συνέδριο. Ξεφουσκώνει πρόωρα η κυβέρνηση, υποστηρίζει ο Αντ. Σαμαράς. Τι θέσεις πήραν οι βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σαμαράς: Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση, αλλά δεν εγκαταλείπω τη μάχη

«Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή. Οποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το θέσει τώρα».

«Σκέφτηκα το έκτακτο συνέδριο», υποστήριξε ο αρχηγός της Ν.Δ. «το οποίο όμως θα οδηγήσει σε μέγιστη εσωστρέφεια. Θα ανακοινώσω την πραγματοποίηση εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να υπάρξει ευρύτατος διάλογος στη βάση για επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας».

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησής του και επιτέθηκε στη σημερινή κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πολύ πρόωρα αρχίζει να ξεφουσκώνει».

Η Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, θα βοηθήσει την κυβέρνηση αν εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις της αλλά όσο πάει η χώρα στα βράχια, δεν θα σταματήσει να της το λέει.

«Εμείς θέλουμε τη δικαίωση που θα προέλθει από τη στροφή, από την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι από την καταστροφή της χώρας», υπογράμμισε.

Αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του έκανε και λάθη, ένα από τα οποία ήταν, όπως είπε, ότι δεν προώθησε όσο έπρεπε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν κυβερνούσαμε μόνοι μας αλλά με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη το κόμμα του να αγκαλιάσει ξανά τη μεσαία τάξη και τους αγρότες, τους εμπόρους και τους νέους επιστήμονες, τους μικρούς επιχειρηματίες, τους ιδιοκτήτες, «δηλαδή τη φυσική κοινωνική μας βάση», όπως είπε.

Εκτίμησε ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα σώσουν τον τόπο ενώ προανήγγειλε πολλές αλλαγές εντός του κόμματος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε αλλαγές στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στη σύσταση άτυπου δεκαπενταμελούς συμβουλευτικού οργάνου του προέδρου, στην ανασυγκρότηση των γραμματειών και την πλήρη αναδιοργάνωση της επικοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχώρησε αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Τι είπαν οι Βουλευτές

Η Ντόρα Μπακογιάννη, με σαφείς αιχμές προς τον κ. Σαμαρά, τόνισε ότι όποιος πρωθυπουργός έχανε εκλογές, έθετε την παραίτησή του. «Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτηση τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια. Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας».

Η πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου. «Ένα συνέδριο που θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια συνομιλητής μεγάλων ομάδων της κοινωνίας τις οποίες παραδοσιακά εξέφραζε. «Η ΝΔ δεν μπορεί να παρακολουθεί τη χώρα να πηγαίνει στα βράχια για να δικαιωθεί, αλλά να πράξει ότι μπορεί για να το αποτρέψει».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλη ιστορία. Έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο για την πατρίδα. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές για να εξασφαλίσουμε ένα λαμπρό μέλλον, κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Όχι σε συνέδριο, αλλά σε διάλογο στη βάση». Απέδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική μέσα σε περιβάλλον ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική, χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ως τον πιο άτυχο πρωθυπουργό. Τόνισε την ανάγκη να ξανασυναντηθούμε με τον λαό και κάλεσε όποιον θέλει να αλλάξει ηγεσία να το πει τώρα εξηγώντας γιατί θα είναι καλύτερος αρχηγός αυτός.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «Δε θα ήταν κακή ιδέα ένα έκτακτο συνέδριο χωρίς εσωστρέφεια. Στις εκλογές χάσαμε από ένα αλλοπρόσαλλο κόμμα. Από το 2004 έχουμε χάσει τους μισούς μας ψηφοφόρους. Δεν κινηθήκαμε όλοι με την ίδια ταχύτητα και διαβάσαμε λάθος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «Η κοινωνία πάει δεξιά συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι όλοι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα». Χαρακτήρισε άθλο το αποτέλεσμα της 25 Ιανουαρίου και κομβικό λάθος «ότι θεσπίσαμε τον ΕΝΦΙΑ όπως τον θεσπίσαμε».

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Όχι σε ομαδοποιήσεις και προσωπικές ατζέντες που δεν ωφελεί το κόμμα και δεν βοηθάει στο εμείς. Τραυματίσαμε τη ραχοκοκαλιά μας, παραφύση η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Έχουμε αρχηγό, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα».

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «Υπάρχουν πολιτικοί που νομίζουν ότι η παράταξη τους χρωστά. Υπήρξαν λάθη στην τακτική μας αλλά η στρατηγική ήταν σωστή. Δεν έχουμε πρόβλημα ιδεολογίας. Είμαστε περήφανοι για τους αρχηγούς μας».

Τέλος ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι «Το συνέδριο ως το ανώτατο όργανο είναι το μόνο που την κρίσιμη ώρα έχει το εύρος και την καταστατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει αποφάσεις που αφορούν την επιβίωση ή μη της παράταξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v