Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιρώνης: Μπορούμε να γίνουμε ενεργειακός παράδεισος

Τα σημαντικότερα προβλήματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος είναι η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μέριμνα για περισσότερο πράσινο.

Τσιρώνης: Μπορούμε να γίνουμε ενεργειακός παράδεισος

Στη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος που ξεκινάει αύριο, με αρκετά και σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία επιζητούν άμεση λύση, συμμετέχει ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης. Τα σημαντικότερα προβλήματα που θα συζητηθούν είναι η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μέριμνα για περισσότερο πράσινο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ΠΑΠΕΝ, τα βασικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των Υπουργών, απαιτούν προσπάθεια τόσο μεταξύ των κρατών, όσο και απο την Ελλάδα ειδικά, προκειμένου να αναπνεύσει ο πλανήτης και να απαλλαγεί η εθνική μας οικονομία από περιττά έξοδα. Βέβαια, σημειώνει το υπουργείο, η χώρα μας βρίσκεται στην Σύνοδο έχοντας έναν σημαντικό λόγο να είναι υπερήφανη, και αυτός αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όχι μόνο είμαστε εντός του στόχου, με παραγωγή ενέργειας κατά 20%, αλλά έχουμε τις προϋποθέσεις να μετατραπούμε σε φυσικό ενεργειακό παράδεισο και πόλο έλξης διεθνών επενδύσεων.

Τα θέματα της Συνόδου:

Πρώτον, η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή τη στιγμή ως πλανήτης εξακολουθούμε να είμαστε πάρα πολύ πίσω σ' αυτό το θέμα. Πηγαίνουμε με ένα πολύ φιλόδοξο σχεδιασμό προς την Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν οι αστοχίες του παρελθόντος, να είναι μια καλά προετοιμασμένη Σύνοδος, να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο και να συμφωνήσουν ΗΠΑ, Κίνα και οι μεγάλοι ρυπαντές, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η Ε.Ε. πάντως έχει δημιουργήσει ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο μιλάει για μείωση των εκπομπών κατά 40% στο επόμενο διάστημα.

«Η Ελλάδα», επεσήμανε ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, «είναι έτοιμη να πιάσει αυτούς τους στόχους και ελπίζουμε αυτό να μην γίνεται λόγω ύφεσης όπως γινόταν τα περασμένα χρόνια, αλλά γιατί πραγματικά υπάρχει ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πεδίο με χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτό αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φυσικά την απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Η εισαγωγή καυσίμων», σχολίασε, «είναι ένας βρόγχος στην ελληνική οικονομία. Έχουμε κάθε συμφέρον αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε θαρραλέα στην υλοποίηση αυτών των στόχων γιατί έτσι στηρίζουμε την εθνική μας οικονομία».

Δεύτερον, ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και από τον λιγνίτη είναι προτεραιότητα. Η Ελλάδα θα έχει οφέλη γιατί η ενεργειακή διασύνδεση εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις ενεργειακές ανάγκες για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η διασύνδεση, αφού θα εξορθολογήσει την παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη, θα μειώσει πολύ τις ανάγκες εγκατεστημένης ισχύος, άρα και την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ζητούμενο τρίτο, να «πρασινίσουμε» το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Δηλαδή, να συνεισφέρουν οι πολιτικές περιβάλλοντος, στους εξαμηνιαίους στόχους της Ε.Ε. του προγράμματος δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.

Τέταρτο, η παγκόσμια περιβαλλοντική ατζέντα για τις διαπραγματεύσεις. Εδώ, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την -μετά το 2015- εποχή, σε όλους τους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης. Για μας, που βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, είναι πολύ σημαντικό αυτό να ληφθεί υπόψη από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα θεωρείται χώρα ανεπτυγμένη, ενώ στην πράξη χρειάζεται βοήθεια.

Πέμπτο, η μείωση των υδρογονανθράκων οι οποίοι προκαλούν το όζον.

Έκτο, το ζήτημα του ελεύθερου εδάφους. Εδώ θα εξετασθούν προτάσεις για την απαλλαγή του εδάφους από την υπερβολική δόμηση και την αύξηση του ποσοστού πράσινων χώρων.

Ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ κ. Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε ότι «Τον τελευταίο καιρό λόγω της κρίσης, τα περιβαλλοντικά προβλήματα μένουν στο περιθώριο. Όμως, έχουμε πει επανειλημμένα ότι, μια πράσινη στροφή της οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να φέρει δισεκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ευρώπη».

Βέβαια, υπάρχουν λόγοι που η Ελλάδα συμμετέχει στην Σύνοδο «με το κεφάλι ψηλά». «Ναι μεν γιατί επί ελληνικής Προεδρίας κάναμε αρκετά βήματα για το περιβάλλον, αλλά και συγκεκριμένα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο. Θα μπορούσαμε όμως να είμαστε υπόδειγμα», σχολίασε ο υπουργός αναπληρωτής κ. Τσιρώνης. «Δηλαδή, ενώ με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 20% είμαστε εντός του στόχου, θα μπορούσαμε και να είμαστε ενεργειακός παράδεισος και πόλος έλξης επιχειρήσεων για πάρα πολύ φθηνή, αέναη ενέργεια από τους φυσικούς πόρους (ήλιο, αέρα, κύματα κ.λπ.)», είπε κλείνοντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v