Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΟΠΥΥ: Ποινές και πρόστιμα έως €5.000 σε φαρμακοποιούς

Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί το φθηνότερο σκεύασμα, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως 5.000 ευρώ και αποκλεισμός του φαρμακείου από τη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ έως έξι μήνες.

ΕΟΠΥΥ: Ποινές και πρόστιμα έως €5.000 σε φαρμακοποιούς

Τις αυστηρές ποινές και τα πρόστιμα έως 5.000 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για όσους φαρμακοποιούς δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα, επισημαίνει με εγκύκλιό του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Ο Δημήτρης Κοντός προειδοποιεί ότι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη "λίστα".

Κατά την εκτέλεση της συνταγής, πρέπει να υποδεικνύουν στον ασφαλισμένο το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα, καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

Σε ποιές περιπτώσεις έχουν ευθύνη και ελέγχονται οι φαρμακοποιοί; Ο κ. Κοντός εξηγεί:

Ως παραβίαση των σχετικών διατάξεων θεωρούνται οι περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ο ασθενής δεν υπογράψει στη συνταγή όταν λαμβάνει ακριβό σκεύασμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φαρμακοποιός καλείται να δώσει εξηγήσεις μέσα σε δέκα μέρες.

Ποινές

Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να τού επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.

Μέσα σε 30 μέρες, ο φαρμακοποιός μπορεί να υποβάλει ένσταση στον πρόεδρο του Οργανισμού και μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση δεν εκτελείται η ποινή ή το πρόστιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v