Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωράκης: Δεν είναι εποχή για μεγάλα λόγια

Με οδηγό την απόφαση του Eurogroup πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να πάμε τα πράγματα μπροστά, τόνισε ο Σ. Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αιχμές για Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Θεοδωράκης: Δεν είναι εποχή για μεγάλα λόγια

Συνάντηση, η οποία είχε διάρκεια πάνω από μιάμιση ώρα είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημέρωσε των Πρωθυπουργό για τις επαφές, που είχε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Ρώμη και του μετέφερε τις ανησυχίες του για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη για τις προτάσεις, που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση της Δευτέρας και συμφώνησε μαζί του ότι είναι πλέον ώρα για δουλειά και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και όχι για λόγια.

Μετά τη συνάντηση ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση, και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Σταύρος Θεοδωράκης: Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, όσο πιο αναλυτικά μπορούσα, για το ταξίδι μου στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Ρώμη. Του μετέφερα την ανησυχία μου για την κατάσταση και του επεσήμανα ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Αντίστοιχα ο Πρωθυπουργός με ενημέρωσε αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και ειδικά για τις προτάσεις, που θα κάνουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup. Μιλήσαμε για αυτές τις έξι μεταρρυθμίσεις, που μελετάει η κυβέρνηση και ανταλλάξαμε απόψεις. Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία βοηθάει στο να κατανοήσουμε αυτά που σκέφτεται η Κυβέρνηση, και παράλληλα να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι υπάρχουν μεταρρυθμιστικές προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν στην πρόταση της προς τους εταίρους μας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ θεωρείτε ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Ανεξαρτήτως από το τι συνέβη στην Κύπρο, νομίζω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για τη χώρα. Όταν λέμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αυτό δε σημαίνει ότι δεν παλεύεται, πρέπει να παλευτεί. Πρέπει, και καθώς εμείς το πιστεύουμε το ανέφερα και στον Πρωθυπουργό, ότι η τελευταία απόφαση του Eurogroup πρέπει να είναι μια απόφαση σεβαστή και από τους εταίρους μας, οι οποίοι δεν πρέπει να κάνουν πίσω, όπως επίσης και εμείς πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να μην κάνουμε πίσω. Με οδηγό την απόφαση του Eurogroup πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να πάμε τα πράγματα μπροστά καθώς υπάρχουν δυνάμεις και στην Ευρώπη, που θέλουν να επιστρέψουν τα πράγματα σε εποχές προ απόφασης του Eurogroup.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μετά τη συνάντηση είστε περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος;

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τους Υπουργούς του ώστε να υπάρξουν τη Δευτέρα σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Ελπίζω να είναι έτσι. Βέβαια, περιμένουμε και εμείς να δούμε ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Με βάση την εικόνα που έχετε από το εξωτερικό, πιστεύετε ότι θα πείσουν αυτές οι προτάσεις των μεταρρυθμίσεων;

Σταύρος Θεοδωράκης: Είπα στον Πρωθυπουργό, και αυτός συμφώνησε μαζί μου, ότι δεν είναι πλέον εποχή για μεγάλα λόγια, πολλές δηλώσεις και ωραίους τίτλους. Είναι η εποχή των συγκεκριμένων λύσεων και των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Το Ποτάμι έχει ξαναπεί ότι υπάρχει μια αμηχανία από την πλευρά της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, δίνονται δηλαδή τίτλοι αλλά όχι και ανάλογο περιεχόμενο. Συμφώνησε και ο Πρωθυπουργός ότι ήταν λίγο το χρονικό διάστημα αλλά παράλληλα από εδώ και πέρα θα υπάρχει περισσότερη ουσία και περιεχόμενο.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πώς σχολιάζετε τις χθεσινές δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου περί εγκυρότητας νόμων που έχουν περάσει με την απουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής;

Σταύρος Θεοδωράκης: Είπαμε, μιλώντας και με κάποιους επιφανείς συνταγματολόγους, για την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής υπάρχουν και άλλοι αρμόδιοι να κρίνουν τη συνταγματικότητα των νόμων. Θα πρέπει ο καθένας να περιοριστεί στο ρόλο του και να μη νομίζει ότι έχει όλες τις λύσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v