Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας στο Spiegel: H ΕΚΤ μας έχει τη θηλιά στο λαιμό

(upd) Σε συνέντευξή του στο Spiegel ο πρωθυπουργός απέκλεισε την έξοδο από το ευρώ και δήλωσε ότι αν η ΕΚΤ δεν αποδεχτεί την έκδοση εντόκων γραμματίων από την Αθήνα θα φέρει μεγάλη ευθύνη. Ζητά «λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις» από τους υπουργούς.

Τσίπρας στο Spiegel: H ΕΚΤ μας έχει τη θηλιά στο λαιμό

Αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί "αγαπώ την Ευρώπη" δήλωσε στο Spiegel ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η Ευρωζώνη είναι σαν ένα πουλόβερ, είπε. Αν αρχίσει να ξηλώνεται, τότε δεν μπορεί να σταματήσει. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι προτίθεται να εκδώσει έντοκα γραμμάτια, για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Αν η ΕΚΤ δεν αποδεχτεί κάτι τέτοιο (σ.σ. και δεν δώσει έγκριση για να αυξηθεί το όριο έκδοσης), αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη: Τότε θα επιστρέψουμε στο θρίλερ που ζήσαμε πριν τις 20 Φεβρουαρίου (σ.σ. όταν επετεύχθη η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. "Αυτό θα ήταν μια πολιτική απόφαση, που δε θα έπρεπε να ληφθεί από τεχνοκράτες." είπε και συμπλήρωσε με έμφαση: "η ΕΚΤ μας έχει ακόμη τη θηλιά στο λαιμό".

Στην προειδοποίηση των δημοσιογράφων για ένα ενδεχόμενο Graccident, ο πρωθυπουργός απαντά: «Δεν μπορώ να το φανταστώ. Δεν θα διακινδυνεύσουν τη διάλυση της Ευρώπης για έντοκα 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ελλάδα λέμε ότι ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή».

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση στο Eurogroup. Πρώτη από όλες ανέφερε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης. "Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική κάρτα για τους πολίτες, με την οποία θα μπορούν να κάνουν χρήση διάφορων κρατικών υπηρεσιών". Με αυτήν θα μπορούν όσοι έχουν ανάγκη να προμηθεύονται τρόφιμα και ρεύμα.

Στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε και τη διοικητική μεταρρύθμιση, την πληρωμή με δόσεις των χρεών στο δημόσιο, την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φοροεισπρακτικού κι ενός φοροελεγκτικού φορέα. Ο τελευταίος μάλιστα, που τον χαρακτηρίζει ως Taskforce φορολογικών ελέγχων, θα αλλάζει προσωπικό κάθε δύο μήνες, προκειμένου να εμποδίζεται η διαφθορά.

Θα χρειαστεί η Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης τον Ιούνιο, ρωτούν οι δημοσιογράφοι; «Δεν θα το ονόμαζα πακέτο στήριξης....Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες. (..) Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αντλήσουμε χρήματα από τις χρηματαγορές. Μέχρι τότε πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά». Στην παρατήρηση του γερμανού δημοσιογράφου ότι με άλλα λόγια η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα των ευρωπαίων ο πρωθυπουργός τονίζει: «Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία απέναντι στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη από ευρωπαϊκής πλευράς. Όταν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, τότε αυτό αφορά και τους εταίρους μας». 

Τέλος, αναφερόμενος με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν ζήτησε μόνο από το Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά κι από όλους τους υπουργούς του "λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις". 

«Δεν πάω κάπου αν δεν με καλέσουν»

Για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «το κλίμα που καλλιεργήθηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και τη Γερμανία δεν ήταν καλό. Εφημερίδες όπως η Bild παρουσίαζαν τους Έλληνες ως τεμπέληδες και μικροαπατεώνες. Και στην Ελλάδα οι Γερμανοί παρουσιάζονταν ως σκληροί άνθρωποι που ήθελαν το κακό μας. Όμως δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ λαών, αλλά μεταξύ συντηρητικών και αριστερών δυνάμεων. Οι μεν τάσσονται υπέρ της λιτότητας και οι άλλοι υπέρ της ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δεν έχει επισκεφθεί ακόμα το Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στο περιοδικό Der Spiegel: «Δεν έχω λάβει ακόμα πρόσκληση από την Αγκελα Μέρκελ. Αν είχα λάβει πρόσκληση από την καγκελάριο θα την αποδεχόμουνα αμέσως. Έχουμε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και συναντηθεί στο περιθώριο συνόδων κορυφής. Νομίζω ότι είχαμε μια καλή επαφή, μια καλή χημεία μεταξύ μας».

Στο ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία να επισκεφθεί την καγκελάριο στην Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Μέχρι τώρα δεν έχω ζητήσει συνάντηση, έγινα πρόσφατα πρωθυπουργός. Είμαι ανοιχτός απέναντι σε όλους όσους θέλουν να με συναντήσουν. Όποτε ήθελα να μιλήσω με την Αγκελα Μέρκελ επικοινώνησα τηλεφωνικά. Δεν πάω κάπου αν δεν με καλέσουν».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v