Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαδικτυακό Στοίχημα: Πλειοδοτικό διαγωνισμό για άδειες προωθεί η κυβέρνηση

Τέλος στο σημερινό καθεστώς των προσωρινών αδειών δραστηριοποίησης στο Διαδικτυακό Στοίχημα θέλει να δώσει η κυβέρνηση. Προγραμματίζει πλειοδοτικό διαγωνισμό για πενταετείς άδειες, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Διαδικτυακό Στοίχημα: Πλειοδοτικό διαγωνισμό για άδειες προωθεί η κυβέρνηση

Στη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παροχή αδειών δραστηριοποίησης στην αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου προτίθεται να προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται και στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υπάρξει «άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών».

Σημειώνεται πως εδώ και τέσσερα χρόνια μεγάλος αριθμός ξένων εταιρειών δραστηριοποιείται στον ιντερνετικό τζόγο μέσω 24 προσωρινών αδειών που είχαν παραχωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Η προηγούμενη κυβέρνηση διατήρησε το προσωρινό καθεστώς, που επέτρεπε σε διεθνείς και εγχώριους ομίλους να λειτουργούν, νομίμως δύο και τρεις διαφορετικές ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου με μία άδεια! Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσες άδειες πρόκειται να παραχωρήσει η κυβέρνηση, αλλά θεωρείται σίγουρο πως ο αριθμός θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος σε σύγκριση με τις 24 προσωρινές άδειες.

Ο νόμος 4002 του 2011 προβλέπει πως οι άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου θα χορηγούνται από το υπουργείο Οικονομικών μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, θα έχουν 5ετή ισχύ και θα μπορούν να ανανεωθούν για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με την καταβολή πρόσθετου τιμήματος. Η παράταση του σημερινού καθεστώς εκτιμάται πως οδηγεί σε μεγάλη απώλεια εσόδων του δημοσίου.

Αιχμές για το σημερινό καθεστώς στο Διαδικτυακό Στοίχημα είχε αφήσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Ευγένιος Γιαννακόπουλος. "Είναι η μόνη αρμοδιότητα που δεν έχουμε εμείς, αλλά το υπουργείο Οικονομικών" απάντησε όταν ρωτήθηκε αν και πότε θα δοθούν μόνιμες άδειες στις προσωρινά αδειοδοτημένες εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχήματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ, ενώ έχουν αδειοδοτηθεί 24 εταιρείες, οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να παίξει αγγίζουν τις σαράντα! 

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως ο ΟΠΑΠ διατηρεί μέχρι το 2020 το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή του αθλητικού στοιχήματος με κάθε πρόσφορο μέσο, δηλαδή και μέσω του Διαδίκτυου. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως τυχόν παροχή μονίμων αδειών (π.χ. πενταετούς διάρκειας) θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Σήμερα ο ΟΠΑΠ λειτουργεί με διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τις 24 εταιρείες που έχουν "προσωρινές άδειες". Ενώ ο οργανισμός έχει εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της ΕΕΕΠ π.χ. για την ταυτοποίηση των παικτών, τη διαφήμιση ώστε να προωθεί τον "υπεύθυνο στοιχηματισμό", κλπ, οι ανταγωνιστές του στο Διαδίκτυο λειτουργούν σε "γκρίζα περιοχή". Η σημερινή θολούρα δεν ωφελεί ούτε την εποπτεία από την ΕΕΕΠ, όπως έχει παραδεχθεί ο κ. Γιαννακόπουλος, ούτε το δημόσιο ταμείο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v