CNBC: Ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας

Με τα χρέη και τις δαπάνες της να αυξάνονται, η Αθήνα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της, γράφει η ιστοσελίδα του CNBC.

CNBC: Ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας

«Ήρθε η ώρα να πληρώσει», γράφει για την Ελλάδα το CNBC. Παρά την τετράμηνη παράταση στο δανειακό πρόγραμμα, οι λογαριασμοί έρχονται ο ένας πάνω στον άλλο. Εκτός από τις πληρωμές 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει μόνο για το 2015 να αποπληρώσει 22,5 δισ. στους πιστωτές της. Κι οι ανησυχίες μεγαλώνουν ότι, παρά την τελευταία συμφωνία, δε θα καταφέρει να πληρώσει τα χρέη της.

Τα κρατικά έσοδα, με τα οποία η χώρα πρέπει να πληρώσει τα δάνειά της,έχουν μειωθεί δραματικά από τον Ιανουάριο εν αναμονή νέας φορολογικής νομοθεσίας. Κι οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα εκροής καταθέσεων, καθώς οι καταθέτες στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό φοβούμενοι Grexit.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, δήλωσε αυτή τη βδομάδα ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι απαραίτητο. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο, αν εξετάσουμε τις αγορές, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται από τον επίσημο τομέα, εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ. Η κυβέρνηση μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να συλλέξει τους φόρους, όμως οι αγορές έχουν ακούσει πολλές φορές το ίδιο τροπάρι» ανέφερε από την πλευρά του στο CNBC ο David Schnautz, αναλυτής της Commerzbank.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για χρήματα που πιστεύει ότι της ανήκουν δικαιωματικά. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποδεσμεύσει 1,9 δισ. των κερδών που έχει αποκομίσει από τόκους σε ελληνικά ομόλογα τα οποία υποτίθεται ότι θα εκταμιεύονταν με την τελική αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Τα υπόλοιπα 7,2 δισ. € της τελευταίας δόσης των δανείων δεν έχουν δοθεί στη χώρα. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πάντως ότι μία πρώτη εκταμίευση θα μπορούσε να γίνει ακόμα κι εντός του μηνός, αν η Ελλάδα επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις.

Αντ' αυτού όμως, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να απαλύνει τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ένα σύνολο μέτρων που περιλάμβανε γεύματα και ηλεκτρική ενέργεια για 300.000 φτωχά νοικοκυριά, καθώς και επιδοτήσεις για τις κατοικίες 30.000 οικογενειών. Εισηγήθηκε επίσης την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία έκλεισε το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς κι ένα σχέδιο διακανονισμών για όσους χρωστούν ακόμη φόρους στο κράτος.

Όμως, όπως, δήλωσε ο αναλυτής της Merrill Lynch Θάνος Βαμβακίδης στο CNBC, «κάθε μέτρο κοινωνικών δαπανών θα έπρεπε να αποτελεί μέρος του προγράμματος που η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τον Απρίλιο. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα απολέσει την αξιοπιστία της κι αυτό θα κοστίσει στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Άλλωστε η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους μήνες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v