Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες στο παρά 5' των διαπραγματεύσεων

Μήνυμα Ντάισελμπλουμ ότι πρέπει να αρχίσουν αύριο οι διαπραγματεύσεις. Διαψεύδει το Μαξίμου την «εγκατάσταση» τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πώς κινούνται Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης.

Κόντρες στο παρά 5 των διαπραγματεύσεων

Θολό τοπίο καλύπτει την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους «θεσμούς» σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Οι συναντήσεις, με βάση τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ επρόκειτο να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ όπως απολύτως ξεκάθαρα τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, τεχνικά κλιμάκια θα έρχονταν και στην Αθήνα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ευθυγραμμιστεί με τους όρους των δανειακών συμβάσεων. Σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση τόνισε ότι "πρέπει να συμβεί αύριο". "Η Αθήνα δεν θα λάβει χρήματα εάν δεν καταβάλλει προσπάθεια", υπογράμμισε.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος έναρξης των συζητήσεων και η σύνθεση των ομάδων, απορρίπτοντας όμως σενάρια εμπλοκής. Περισσότερο φαίνεται σαν να είναι εκκρεμότητες οι οποίες δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα αναχωρήσει σήμερα το βράδυ από τις Βρυξέλλες, με τρένο, με προορισμό το Παρίσι.

Πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ο κ. Βαρουφάκης μεταβαίνει στο Παρίσι, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Έχει προγραμματιστεί μάλιστα συνάντηση και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν.

Από τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα και ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης, με προορισμό την Αθήνα προκειμένου να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για τις τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις. Σχεδιάζεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

Στις Βρυξέλλες, έχουν μείνει ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έ. Παναρίτη.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Βαρουφάκης θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, καθώς την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Στην Αθήνα τώρα, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει κλειστεί κανένα ραντεβού με τεχνικά κλιμάκια στο υπουργείο Οικονομικών. Πηγές του Μαξίμου μάλιστα νωρίτερα, διέψευσαν κατηγορηματικά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τεχνικά κλιμάκια θα μετέβαιναν αύριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Άλλες πηγές του οικονομικού επιτελείου πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μεμονωμένα στελέχη να έρθουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες «όχι όμως όπως έρχονταν παλιά τα τεχνικά κλιμάκια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v