Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Piketty: «Θεραπεία σοκ» ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση ήταν καταστροφικός, υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος. Προτείνει να εγκαταλειφθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο και να γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην καινοτομία. Μονόδρομος η δημοσιονομική ενοποίηση.

Piketty: «Θεραπεία σοκ» ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βοηθήσει τις Βρυξέλλες να καταλάβουν πως η πολιτική της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Spiegel ο Γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty, χαρακτηρίζοντας την ευρωζώνη τέρας και το δημοσιονομικό σύμφωνο καταστροφικό.

«Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να χρησιμεύσει ως θεραπεία-σοκ για όσους είναι στην εξουσία. Ξαφνικά θα καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν δεν δουλεύει και πως πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση» τόνισε ο κ. Piketty στους δημοσιογράφους του Spiegel, Julia Amalia Heyer και Christoph Pauly.

«Αλλά ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos στην Ισπανία είναι πολύ πιο ακίνδυνο από την ακροδεξιά. Το Εθνικό Μέτωπο εδώ στη Γαλλία αυτήν τη στιγμή είναι πιο δημοφιλές από ποτέ. Για αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα κατεστημένα κόμματα να συνεχίσουν να θρέφουν τους εθνικιστές. Είναι ανεύθυνο να επιπλήττουν διαρκώς τους τεμπέληδες Έλληνες ή τους Πορτογάλους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αναστήσει την ελληνική οικονομία ο κ. Piketty απάντησε:

«Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ό,τι γίνει θα γίνει από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχτηκε ήδη πριν από τρία χρόνια ότι οι πολιτικές λιτότητας ήταν υπερβολικές. Το γεγονός πως οι χώρες που επηρεάστηκαν αναγκάστηκαν να μειώσουν το έλλειμμά τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχε τρομερό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Εμείς οι Ευρωπαίοι, φτωχά οργανωμένοι όπως είμαστε, χρησιμοποιήσαμε τα αδιαπέραστα πολιτικά μας όργανα για να μετατρέψουμε τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ, σε κρίση χρέους. Αυτή έχει μετατραπεί με τραγικό τρόπο σε κρίση εμπιστοσύνης σε όλη την Ευρώπη».

Ο ίδιος επανέλαβε πως ο τρόπος που διαχειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση ήταν καταστροφικός. Όπως επισήμανε πριν από πέντε χρόνια οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είχαν περίπου τα ίδια ποσοστά ανεργίας και το ίδιο επίπεδο δημοσίου χρέους. Αλλά τώρα, πέντε χρόνια μετά, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η ανεργία στην Ευρώπη έχει εκτοξευτεί, ενώ έχει υποχωρήσει σημαντικά στις ΗΠΑ. Το ΑΕΠ βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2007, ενώ στην Ισπανία και στην Ιταλία έχει βουτήξει 10% και στην Ελλάδα 25%.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», η επένδυση περισσότερων κεφαλαίων για την εκπαίδευση των νέων, στην καινοτομία και στην έρευνα πρέπει να γίνει προτεραιότητα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Παράλληλα η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική ένωση και σε εναρμονισμό των εθνικών προϋπολογισμών, καθώς και στη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου αποπληρωμής χρέους για την ευρωζώνη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v