Ασφαλιστικές: «Στριμώχνουν» την ΤτΕ για το θέμα των ΕΠΥ

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν την εποπτεύουσα αρχή για τον κίνδυνο της ταχύτατης εξάπλωσης του θεσμού των ΕΠΥ στην ελληνική αγορά. Γιατί αντιδρούν και πώς σκέφτεται να αντιδράσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ασφαλιστικές: «Στριμώχνουν» την ΤτΕ για το θέμα των ΕΠΥ

Εντείνεται η πίεση των ασφαλιστικών εταιρειών προς την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να περιορίσει τη δραστηριότητα των ΕΠΥ (εταιρείες ελεύθερης παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών), οι οποίες -σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην εγχώρια αγορά... «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια».

Ενδεικτικό στοιχείο είναι πως σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί δημοσίως στο συγκεκριμένο θέμα ενώπιον τόσο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (εποπτεύουσα αρχή) κ. Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη.

Το αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι για «ισονομία και για ουσιαστική εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας».

«Σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία, οι ΕΠΥ πρέπει να λειτουργούν μόνο για ένα μεταβατικό στάδιο και μόνο για όσο διάστημα σημειώνουν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο κύκλου εργασιών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να υποχρεώνει τις ΕΠΥ να μετατρέπονται άμεσα σε κανονικές ασφαλιστικές εταιρείες», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας πως «η λύση του προβλήματος είναι απλή: Αρκεί η εποπτεύουσα αρχή να εξετάσει το πώς δρουν οι άλλες εποπτεύουσες αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να το προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα. Η περίπτωση της Κύπρου, θα μπορούσε να αποτελεί ένα καλό παράδειγμα».
Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας, μιλώντας στο Euro2day.gr, αναφέρεται στην ύπαρξη δύο επιπλέον κινδύνων.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως «το θέμα των ΕΠΥ δεν εντοπίζεται μόνο στην ύπαρξη αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και σε δύο άλλα σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι πως η δραστηριότητά τους επικεντρώνεται στις ασφαλίσεις οχημάτων, δηλαδή σε έναν κλάδο που είναι αμφίβολο για το πόσο κερδοφόρος είναι, ακόμη και για οργανωμένες εταιρείες. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν κλάδο που έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στην εποπτική αρχή και στο σύνολο της αγοράς κατά το παρελθόν. Δείτε πόσες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου, έβαλαν τελικά λουκέτο, αφού προηγουμένως είχαν καρπωθεί σημαντικά μερίδια αγοράς. Και το δεύτερο ζήτημα είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου μέσω των ΕΠΥ επανέρχονται στο προσκήνιο της αγοράς πρώην ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν, φορτώνοντας το κοινωνικό σύνολο με μεγάλες ζημιές».

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές των ΕΠΥ, ο ρόλος των εταιρειών αυτών είναι χρήσιμος, καθώς απασχολούν διαμεσολαβητές που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν άνεργοι και επειδή έχουν συμβάλλει στη μείωση των τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου, προς όφελος των καταναλωτών.

Απέναντι σ' αυτή τη θέση, στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών υποστηρίζουν πως δεν έχουν καμία αντίρρηση στο να πέσουν τα τιμολόγια στον κλάδο αυτοκινήτου, με την προϋπόθεση όμως ότι οι εταιρείες που θα μειώσουν τα ασφάλιστρά τους, να έχουν τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια για να το πράξουν. Το πρόβλημα στην περίπτωση των ΕΠΥ είναι πως δεν ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά από την εποπτεύουσα αρχή της χώρας προέλευσής τους, με αποτέλεσμα να αφήνονται υπόνοιες για ελλιπή εποπτεία και για τους αντίστοιχους κινδύνους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατανοήσει επαρκώς το μέγεθος και την ουσία του ζητήματος και βρίσκεται στην επεξεργασία δράσεων με στόχο την προστασία της ασφαλιστικής αγοράς, σε μια χρονιά μάλιστα όπου οι εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του πλαισίου Solvency II.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v