Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελείωσε το πρώτο... «Brussels Group»!

Ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με τους δανειστές. Στην Αθήνα από την Πέμπτη θα παιχτεί ο επόμενος γύρος. Πώς θα λειτουργήσει το σχήμα, σύμφωνα με το Μαξίμου. Τα ραντεβού Τσίπρα στην Ευρώπη.

Τελείωσε το πρώτο... «Brussels Group»!

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη διαπραγμάτευση έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρει ξεκίνησαν στις 15:00 στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια. Μετείχαν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ και αύριο το ραντεβού δίνεται στην Αθήνα όπου θα βρεθούν τεχνικά κλιμάκια για τη συνέχιση του διαλόγου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου αύριο θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται ως εξής: η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων. Για εξειδικευμένα ζητήματα, τα οποία πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" (σ.σ. επιτόπου ανταλλαγή δεδομένων) για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με το Μαξίμου οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.

«Θα συζητήσουν μεθόδους εργασίας» δήλωσε νωρίτερα στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Πρέπει να συμφωνήσουν πως θα προχωρήσουν και για αυτό δεν πρόκειται να είναι μια πολύ μακρά συνάντηση» πρόσθεσε.

«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να εφαρμόσουν το 100% των μέτρων που προβλέπει η διάσωση, καμία χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν το έχει κάνει, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σημαντική πλειοψηφία, ας πούμε το 70% που αναφέρεται» υποστήριξε η ίδια πηγή.

Οι συναντήσεις Τσίπρα

Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, εν συνεχεία θα υπογράψουν συμφωνία.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τους εξής:

-Στις 08:30 με τον Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

-Στις 09:30 με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-Στις 11:30 με τον Μανώλη Γλέζο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v