Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τσίπρας, ο Γιούνκερ και στο βάθος το... Plan B

Οι δέκα κόκκινες γραμμές των δανειστών. Τι θα πει ο Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό και τι επεξεργάζονται οι δανειστές κεκλεισμένων των θυρών. Πώς αποτιμούν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Ο Τσίπρας, ο Γιούνκερ και στο βάθος το... Plan B

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο σχετικά με το μέλλον των επαφών της χώρας μας, παρά την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το Brussels Group όπως μετονομάστηκε η διαδικασία ελέγχων της πρώην τρόικας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Εuro2day.gr, η καχυποψία παραμένει, ιδιαίτερα στους κόλπους του Eurogroup όπου αρκετοί υπουργοί Οικονομικών διατείνονται ότι για ακόμα μία φορά άλλα συμφωνήθηκαν εντός της αίθουσας τη Δευτέρα και άλλα δηλώθηκαν εκτός από την ελληνική πλευρά.

Μετριοπαθής υπουργός Οικονομικών χώρας της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε δέκτης αυστηρής στάσης για ακόμα μία φορά στο Eurogroup όπου του διαμηνύθηκε ότι αργά ή γρήγορα οι - σοβαροί - έλεγχοι πρέπει να γίνουν στην Αθήνα από τους επικεφαλής του Brussels Group. Κατά τον ίδιο, ο κ. Βαρουφάκης δεν έφερε αντίρρηση, ενώ αργότερα είπε άλλα στη συνέντευξη τύπου.

Πάντως οι πιστωτές συνεχίζουν τις συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το πώς θα εξελιχθούν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι για να συζητήσει με τον Άνχελ Γκουρία τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η Ελλάδα. Το κρίσιμο ραντεβού όμως είναι αύριο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε αυτό η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά.

Πέραν της προσωπικής διάθεσης του κ. Γιούνκερ να μεσολαβεί όταν χρειαστεί για να πέσουν οι τόνοι ή για να βρίσκεται συμβιβαστική λύση όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από το όριο, η Κομισιόν πλέον έχει αναγκαστεί να συμπλεύσει με τη γραμμή των πιστωτών. Δεν αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις ούτε να επισκιάσει τους άλλους δύο εταίρους. Το σχέδιο Γιούνκερ για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ελέγχων αναβάλλεται για το καλοκαίρι, μετά από πιέσεις του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.

Η γραμμή των εταίρων όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι η εξής:

1. Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει «blueprint». Θα αλλάξει όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του προϋπολογισμού. Ήδη οι εταίροι έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι τώρα το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μετατραπεί σε έλλειμμα.

2. Η αξιολόγηση θα διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση τέσσερις εβδομάδες εάν υπάρξει πλήρης συνεργασία με την ελληνική πλευρά. Εάν όχι τότε θα διαρκέσει παραπάνω. Πάντως ένα έκτακτο Eurogroup είτε με φυσική συνάντηση, είτε με τηλεδιάσκεψη δεν αποκλείεται καθώς η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση είναι σε έξι εβδομάδες στη Λετονία και είναι άτυπη.

3. Δεν θα δοθεί καμία χρηματοδότηση εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προϋπολογισμού, δεν αποσαφηνιστούν τα όποια μέτρα χρειάζονται και δεν περάσουν από την έγκριση της Ελληνικής Βουλής.

4. Αρκετοί αξιωματούχοι αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που δίνει η ελληνική πλευρά είναι καλοδεχούμενη, όμως εάν ο προϋπολογισμός είναι εκτός στόχων - που γι' αυτούς είναι - τότε μέτρα έκτακτου χαρακτήρα για να κλείσει το όποιο δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να ληφθούν.

5. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τα όποια μέτρα, οι εταίροι δεν θα κάνουν πίσω. Αντιθέτως, όπως μαθαίνουμε, προετοιμάζονται για το Plan B που θα έχει να κάνει με το πώς θα προετοιμαστούν οι δανειστές σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών μας. Αυτό ΔΕΝ πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την ελληνική πλευρά.

6. Ενώ στην αρχή υπήρχε η άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε πώς λειτουργούν οι τρεις θεσμοί και το Eurogroup, εξ ου και η σύγχυση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, τώρα τα υψηλά κλιμάκια αναφέρουν ότι έχει γίνει πλήρως κατανοητό τόσο στον κ. Βαρουφάκη όσο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τι ακριβώς θέλουν οι δανειστές για να κλείσουν τον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης

7. Εάν όλα τα πιο πάνω κυλήσουν ομαλά, κάποιες δόσεις θα ξεπαγώσουν. Όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να είναι ένα τρίτο δάνειο. Καθώς τα τελευταία στοιχεία εις γνώση των δανειστών είναι αυτά του καλοκαιριού, το ποσό του νέου δανείου παραμένει στα 30+ δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το ποσό που συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών τον περασμένο Οκτώβριο. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων. Θα εξαρτηθεί επίσης και από το κατά πόσον η ΕΚΤ θα δεχθεί στο τέλος να αποδεσμεύσει τα ποσά που παρέμειναν στο ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή θα ζητήσει να παραμείνουν εκεί για πιθανές μελλοντικές τραπεζικές ανάγκες.

8. Η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα συνεχίζεται - κατά τους δανειστές - και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η οποία και πάλι, όπως μαθαίνουμε, έχει διαβιβαστεί στην ελληνική πλευρά. Έχει μεταβιβαστεί επίσης η αξιολόγηση ότι δεν υπάρχει διάθεση διεθνώς για επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο

9. Οι δανειστές δεν φαίνονται να θορυβούνται από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εφόσον τα πράγματα φτάσουν στα άκρα για την ελληνική κυβέρνηση. Εμπίπτει και αυτό στο Plan B. «Μας ενδιαφέρει η έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, ό,τι και να γίνεται στην Ελλάδα» μας διεμήνυσε αρμόδιος παράγοντας. Αυτό αναμένεται να διαβιβαστεί και στην ελληνική κυβέρνηση.

10. Υπάρχουν ακόμα υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συζητούν για την πιθανότητα Grexit.

Όλα αυτά αναμένεται να αναφερθούν κατά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα επαναλάβει ότι δεν είναι αρμόδιος και δεν μπορεί να πείσει τον κ. Ντράγκι να αποδεχθεί αύξηση του ορίου δημοπρασιών εντόκων γραμματίων που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι δανειστές όσο και το Eurogroup δεν συμμερίζονται την άποψη του υπουργού Οικονομικών ότι στην κρίσιμη στιγμή οι εταίροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα με τη χρηματοδότηση εάν φθάσουν τα πράγματα στην κόψη του ξυραφιού ώστε να αποφύγουν το πιστωτικό γεγονός. Όπως έχουμε πει επεξεργάζονται το δικό τους Plan B, στις λεπτομέρειες του οποίου θα επανέλθουμε.

ΥΓ.: Πολλά έχουν ειπωθεί για την κόντρα Βαρουφάκη - Σόιμπλε εντός της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Όπως μας μετέφερε αξιωματούχος που έλαβε μέρος στη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας όντως είπε σε αυστηρούς τόνους ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα θεωρούνται μονομερείς ενέργειες.

Όμως η απάντηση που έλαβε από τον κ. Βαρουφάκη είναι ότι εάν αυτά τα μέτρα αποδειχθούν ότι κοστίζουν τότε τα κονδύλια θα εξοικονομηθούν από αλλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v