Μαζεύει και τις... ρόγες η κυβέρνηση

Χρήμα από κάθε δυνατή πηγή αναζητά το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει τις ασφυκτικές ανάγκες. Η νομοθετική παρέμβαση για τη «διαδικασία εσωτερικού δανεισμού από τα Ταμεία» και οι γκρίνιες για την ΕΚΤ. Τι ζητά η Αθήνα από την κεντρική τράπεζα.

Μαζεύει και τις... ρόγες η κυβέρνηση

Ολες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης στο εσωτερικό προσπαθεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση καθώς η τακτική της βοήθειας με το σταγονόμετρο αναμένεται να συνεχιστεί από τους εταίρους και ως μέσο πίεσης για να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι οι εταίροι θα βοηθήσουν και θα αποτραπεί ο κίνδυνος ατυχήματος για μικρά ποσά, τόσο από το Eurogroup, όσο και από την ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τροπολογία αναφορικά με τη χρήση των διαθεσίμων των ταμείων.

Όπως άφησαν να διαρεύσει χθες πηγές του υπουργείου Εργασίας η τροπολογία αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και «θα περιγράφει τη διαδικασία εσωτερικού δανεισμού από τα ταμεία». Το υπουργείο σπεύδει να διαψεύσει τα «περί υποχρεωτικής τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος» και σε αυτή τη φάση επιλέγει να προωθήσει ρύθμιση που θα εξασφαλίζει (μένει να φανεί με ποιον ακριβώς τρόπο) τα λεφτά των ταμείων, αν και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Πρακτικά η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί με εγγυήσεις ότι τα χρήματα που θα διατεθούν θα επιστραφούν στο ακέραιο στα ταμεία. Ρύθμιση η οποία θεωρείται ότι θα λύσει τα χέρια των τελευταίων να δεχτούν παραχώρηση κεφαλαίων για ρεπάρισμα από το Δημόσιο.

Προκειμένου να καλύψει τις ασφυκτικές απαιτήσεις η κυβέρνηση πήρε μια ανάσα μετά το πράσινο φως του ESM να αξιοποιήσει τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ, ενώ προ ημερών βγήκε και η απόφαση για τη μεταφορά των πόρων του ΟΠΕΚΕΠΕ (περί τα 300 εκατ. ευρώ).

Κατά ορισμένες πληροφορίες από τα ταμειακά διαθέσιμα στο χώρο των ασφαλειών και σε φορείς του Δημοσίου μπορεί να βρεθεί συνολικά ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Άλλες μεταφέρουν την εκτίμηση ότι το μέγιστο που μπορεί να «ρεπάρει» ο ΟΔΔΗΧ είναι 1,5 -2 δισ. ευρώ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα πάντως, ο Γ. Σταθάκης δήλωσε στην Telegraph ότι το ποσό που υπάρχει στην ΤτΕ φτάνει τα 3-4 δισ. ευρώ.

Τι ζητάμε από την ΕΚΤ

Σήμερα συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη και η ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει το θέμα του ELA.

Η Ελλάδα ρίχνει συνεχώς καρφιά προς τη Φρανκφούρτη κατηγορώντας την για δυο μέτρα και δυο σταθμά στη στάση της απέναντι στην Ελλάδα σήμερα και το 2012. Ωστόσο οι προσδοκίες για εντυπωσιακές κινήσεις είναι περιορισμένες. Η Ελλάδα διεκδικεί:

* Αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Η κεντρική τράπεζα δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε τέτοια διευκόλυνση όσο δεν σημειώνεται σαφής πρόοδος στην υλοποίηση της συμφωνίας-γέφυρα.

* Να ανακυκλώνουν οι τράπεζες το αρχικό ποσό εντόκων που αγοράζουν και όχι αυτό που κατείχαν στις 18 Φεβρουαρίου, που αποτελεί πλαφόν για την έκθεσή τους στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι από τα τρίμηνα έντοκα που έληξαν χθες οι τράπεζες είχαν αγοράσει και εν συνεχεία είχαν μεταπωλήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ σε πελάτες τους.

* Να μπορούν να ανακυκλωθούν τα έντοκα που κατέχει η ΤτΕ μέσω κυρίως του Κοινού Κεφαλαίου των ταμείων από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα σημάνει έμμεση αύξηση του ορίου κατοχής εντόκων από ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v