Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανορθόδοξες λύσεις για Ελλάδα εξετάζει η Μέρκελ

Η Μέρκελ θέλει να αποτρέψει ένα Grexit λόγω «ατυχήματος», σύμφωνα με το Euroinsight. Στηρίζει ακόμη και μη συμβατικά μέτρα, όπως αύξηση εντόκων ή παράταση στις πληρωμές της Αθήνας. Τεράστιες οι γεωπολιτικές συνέπειες μιας εξόδου. Βασικός αντίπαλος ο... Σόιμπλε.

Ανορθόδοξες λύσεις για Ελλάδα εξετάζει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος φοβούμενη γενίκευση της αστάθειας στα Βαλκάνια, εμφανίζεται αποφασισμένη να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα, λένε πηγές στην καγκελαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euroinsight του πρακτορείου MNI. 

Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει τελικώς από το κοινό νόμισμα, αυτό θα συμβεί επειδή δεν υπάρχει επαρκής κοινός τόπος με την Αθήνα για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η ευρωζώνη και όχι για πιθανή απώλεια των στόχων τόσο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων όσο και σε αυτό των πληρωμών. 

"Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident", δηλώνει κορυφαίος παράγοντας της καγκελαρίας. 

Ενώ η Α. Μέρκελ φέρεται να θεωρεί ότι πλέον η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση για να διαχειριστεί τους κλυδωνισμούς από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης προκαλούν πονοκεφάλους στο Βερολίνο. Ο βασικός φόβος είναι ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιφέρειας των Βαλκανίων και η Αθήνα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα οδηγούνταν στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής. 

Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ξεμείνει η Αθήνα από ρευστότητα. Αυτές περιλαμβάνουν αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα, πιθανούς κεφαλαιακούς ελέγχους σε περίπτωση bank run, πληρωμή δόσεων από το τρέχον πρόγραμμα πριν από τον προγραμματισμό και καθυστέρηση πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.   

Η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τέτοια μέτρα, αλλά δεν αποκλείει τη χρήση τους εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να παραμείνει η Αθήνα στο ευρώ. 

Ωστόσο, μια τέτοια στήριξη θα δοθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη για παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα, κάτι που σύμφωνα με τη γερμανική σκοπιά, θα απαιτήσει από την Αθήνα ξεκάθαρη δέσμευση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αποδοχή της τρέχουσας δομής των διασώσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Γερμανία είναι έτοιμη να ταχθεί υπέρ ενός τρίτου πακέτου στήριξης που θα καλύψει τα κενά χρηματοδότησης των επόμενων ετών, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. 

Επίσης η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συμφωνήσει σε χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος και να αφήσει μεγαλύτερα περιθώρια στην Αθήνα, στον προσδιορισμό και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και σε μείωση του βάρους του χρέους, εν ευθέτω χρόνω. 

Ο βασικός αντίπαλος της Α. Μέρκελ στη γερμανική κυβέρνηση δεν είναι άλλος από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να έχει μελετήσει πολλές φορές την ιδέα της εξώθησης της Αθήνας εκτός ευρώ. Ο Σόιμπλε -μέλος του CDU, όπως και η καγκελάριος- είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης στη γερμανική κυβέρνηση και πιστεύει ότι η πιστή εφαρμογή των κανόνων και των διαδικασιών είναι προϋπόθεση για μεγαλύτερη ενοποίηση. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Β. Σόιμπλε φέρεται να πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανή να διαχειριστεί τη χώρα με έναν τρόπο συμβατό στη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης. 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο Grexit. Με βάση αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα ζητήσει τη χρήση εργαλείων της Ε.Ε. για τη στήριξη της Αθήνας εκτός ευρωζώνης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v