Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα δυσφορίας από τις ξένες ασφαλιστικές

Γιατί οι ξένοι Όμιλοι δυσφορούν με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα εδώ και τόσα χρόνια -Ποιες θεσμικές αλλαγές ζητούν τώρα από την πολιτεία. Οι θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιώργου Κώτσαλου.

Κλίμα δυσφορίας από τις ξένες ασφαλιστικές

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιώργου Κώτσαλου στα πλαίσια της τηλεοπτικής εκπομπής «ώρα ασφάλισης», θέσεις μάλιστα που αναμετάδωσε η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία μέσα από την έκδοση σχετικού δελτίου τύπου.

Ο κ. Κώτσαλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, προτείνοντας:

• Να αποφορτιστεί το δημόσιο από τη σύνθετη διαχείριση, το υψηλό κόστος και τις αναποτελεσματικές, ή και ανεπαρκείς πρακτικές στον τομέα της ασφαλιστικής κάλυψης της υγείας, ακολουθώντας επιτυχημένα ευρωπαϊκά μοντέλα (πχ Ολλανδία).

• Την προώθηση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων στο συνταξιοδοτικό.

• Τη συνεργασία με την πολιτεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφικών κινδύνων με έμφαση στο σεισμό και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή.

Οι θέσεις αυτές βέβαια κινούνται στο γενικότερο πλαίσιο της «γραμμής» που ακολουθείται από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, επιπλέον όμως αποτελούν και ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς βλέπουν οι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες, τις εξελίξεις στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια.

Η δυσφορία πολλών ξένων εταιρειών έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη δεκαετία όταν τότε καλούσαν τις ελληνικές κυβερνήσεις να ασκήσουν αποτελεσματική εποπτεία στον ασφαλιστικό κλάδο και με τον τρόπο αυτό να προστατευθούν οι σοβαρές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) από φαινόμενα «πτωχευτικών ασφαλίστρων» και άλλων αθέμιτων πρακτικών.

Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό, πως εκπρόσωποι ξένων εταιρειών είχαν κατά καιρούς επισημάνει τα σχετικά ζητήματα (όπως αυτό της Ασπίς Πρόνοια) σε αρκετούς αρμόδιους υπουργούς, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις που στη συνέχεια δεν μετουσιώνονταν σε πράξη.

«Εμείς επενδύσαμε στην Ελλάδα πολύ μεγάλα ποσά και θέλουμε να λειτουργούμε σε μια εύρυθμη αγορά», φέρεται να είχαν διαμηνύσει στους αρμόδιους υπουργούς, τα στελέχη των ξένων ασφαλιστικών ομίλων, χρόνια πριν «σκάσουν» ο Όμιλος Ασπίς και τόσες άλλες εταιρείες του κλάδου.

Και ενώ κατά τα τελευταία χρόνια έχει πράγματι παρατηρηθεί μια σαφής αναβάθμιση του εποπτικού ελέγχου (το έχει παραδεχτεί δημοσίως και ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου), ένα άλλο γεγονός ήρθε στη συνέχεια να προκαλέσει τη δυσφορία των ξένων (και των ελληνικών) ασφαλιστικών εταιρειών: Το κούρεμα των κρατικών ομολόγων το 2012.

Το κούρεμα αυτό υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου της τάξεως των δύο δις ευρώ, με μια όμως σημαντική διαφορά: Ότι ενώ οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών ουσιαστικά χρηματοδοτήθηκαν από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι μέτοχοι των περισσότερων άλλων ασφαλιστικών εταιρειών αναγκάστηκαν να... βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ειδικότερα, τα ποσά που κατέβαλαν οι μητρικοί Όμιλοι του εξωτερικού προκειμένου να ενισχύσουν τις εδώ θυγατρικές τους, ισοδυναμούσαν με κέρδη πολλών ετών, που ουσιαστικά «κάηκαν» από την εφαρμογή του PSI!

Το τρίτο «επεισόδιο» της δυσφορίας των ξένων (και όχι μόνο) ασφαλιστικών εταιρειών απέναντι στη στάση της ελληνικής πολιτείας ξεκίνησε πριν περίπου από δώδεκα μήνες, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως δεν θα προχωρούσε στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που θα επέτρεπε -κάτω από προϋποθέσεις και από εποπτικό έλεγχο- την ενεργό συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στο δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία) αλλά θα μετέθετε το χρονικό αυτό όριο από τον Ιούνιο του 2014 στον Ιούνιο του 2015.

Έκτοτε, έγιναν πρόωρες εκλογές και η νέα κυβέρνηση έσπευσε (βλέπε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη) ήδη να εκφράσει την αντίθεσή της στο ζήτημα των επαγγελματικών ταμείων, χωρίς καν να αναφερθεί στα άλλα αιτήματα του κλάδου που τέθηκαν από την ΕΑΕΕ και που σε γενικές γραμμές επανέλαβε στην προαναφερόμενη τηλεοπτική εκπομπή ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican κ. Γιώργος Κώτσαλος.

Πέραν όμως αυτών, καθολικό αίτημα των παραγόντων του ασφαλιστικού κλάδου είναι ο τερματισμός του κλίματος της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς φαίνεται πως αυτό επηρεάζει δυσμενώς τόσο τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, όσο και της χώρας γενικότερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v