Μετωπική Βαρουφάκη-ARD για το βίντεο με τη χειρονομία

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει στη Γερμανία το θέμα του βίντεο από ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο Ζάγκρεμπ το 2013. Οι παραγωγοί της εκπομπής επιμένουν ότι το βίντεο είναι αυθεντικό. Ο Βαρουφάκης κατηγορεί την εκπομπή για υπονόμευσή του και για συνειδητή χρήση πλαστού βίντεο.

Μετωπική Βαρουφάκη-ARD για το βίντεο με τη χειρονομία

O υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι το βίντεο στη χτεσινή εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης, που τον δείχνει να κάνει άσεμνη χειρονομία απευθυνόμενη στους «Γερμανούς», είναι πλαστό. Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Spiegel online ανέφερε: «Το βίντεο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πλαστό. Πρόκειται για μια καταδικαστέα προσπάθεια να τορπιλιστεί μία εκπομπή, κατά την οποία προσπάθησα να τείνω χείρα φιλίας προς το γερμανικό κοινό». Εν συνεχεία κατηγόρησε την εταιρία παραγωγής του γνωστού παρουσιαστή Guenther Jauch ότι σαμποτάρισε την εμφάνισή του: «Είναι αδιανόητο να μην ήξεραν (οι παραγωγοί) ότι το βίντεο ήταν πλαστό».

Οι συντάκτες της εκπομπής του G. Jauch απέρριψαν τις αιτιάσεις Βαρουφάκη: «Aπορρίπτουμε την κατηγορία ότι σαμποτάρουμε» δήλωσε η Simone Bartsch, εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής της εκπομπής. «Σύμφωνα με την ως τώρα γνώση μας για το θέμα, δεν βλέπουμε καμία ένδειξη παραποίησης ή πλαστογράφησης του βίντεο» Η έρευνα πάντως για την αυθεντικότητα του υλικού εξετάζεται ακόμα. Εκπρόσωπος του γερμανικού κρατικού δικτύου NDR, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή, δήλωσε: «Δεν υπάρχει για την ώρα καμία ένδειξη, ότι το βίντεο είναι πλαστό».

Πάντως η παραγωγή της εκπομπής έχει να αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες σχετικά με το βίντεο, γράφει το Spiegel. Στο βίντεο δε διακρίνεται παρά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα ότι ο Βαρουφάκης μιλάει το Μάιο του 2013. Ο τηλεθεατής είχε την εντύπωση ότι ο Βαρουφάκης μιλάει για την τωρινή σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, ενώ αναφέρεται στην κατάσταση το 2010.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του καναλιού ARD, που προέβαλε χτες την εκπομπή, ο συντάκτης Jan Seidel λέει: «Ναι, έδειξε το μεσαίο δάκτυλο. Όχι, το βίντεο δεν ήταν πλαστό. Και ναι, αφορούσε τη Γερμανία.» Όμως, συμπληρώνει, το βίντεο ήταν του 2013, τότε που ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ήταν υπουργός Οικονομικών. Και το κείμενο της εκπομπής οδηγούσε σε παρεξηγήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v