Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή παρέμβαση για κατώτατο μισθό 654 ευρώ τον Οκτώβρη

Οι σχεδιασμοί για μετενέργεια, επεκτασιμότητα συμβάσεων και τριετίες. Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια που ετοιμάζει ο Π. Σκουρλέτης. Πώς θα επιτευχθεί αύξηση κατώτατου μισθού για όλους και γιατί επιλέγονται ως «σκαλοπάτι» τα 654 ευρώ.

Διπλή παρέμβαση για κατώτατο μισθό 654 ευρώ τον Οκτώβρη

Στα 654 ευρώ το μήνα θα καθοριστεί ο κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας και την ηλικία τους, από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που σχεδιάζει ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει φθάσει τα 751 ευρώ θα οριστεί εντός του 2016, πιθανότατα κατά το β' εξάμηνο.

Βάσει του σχεδιασμού, θα υπάρξει ένα ενδιάμεσο στάδιο, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, κατά το οποίο ο κατώτατος μισθός θα οριστεί για όλους στα 654 ευρώ.

Η αύξηση θα επιτευχθεί με δύο παρεμβάσεις που σχεδιάζει και αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας ώστε κανείς εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να μην αμείβεται με μισθό κάτω από 654 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο θα ισχύσει η εξίσωση των κατώτατων μισθών σε νέους έως 25 ετών εργαζόμενους και σε μεγαλύτερους. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, θα αμείβονται με τον ίδιο κατώτατο μισθό, ο οποίος με μια δεύτερη παρέμβαση θα οριστεί στα 654 ευρώ, καθώς θα εξισωθεί το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών με αυτό των υπαλλήλων γραφείου.

Στην πράξη, με τις δύο αυτές κινήσεις ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί για τους νέους από τα 510 ευρώ στα 586 ευρώ και στη συνέχεια, για όλους, στα 654 ευρώ που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό των εργατοτεχνιτών που αντιστοιχεί σε ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, επί 25 ημέρες εργασίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει και η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, εντός του 2016 και πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Με τον τρόπο αυτό, έμμεσα, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί τον Οκτώβριο 11%.

Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης έχει υποστηρίξει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα θέματα του υπουργείου του με τους εταίρους, ενώ στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι παραπάνω κινήσεις δεν αντιβαίνουν σε όσα προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup, και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Ο επόμενος γύρος

Σε δεύτερο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθούν οι διατάξεις που αφορούν την ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μεταξύ άλλων θα υπάρχουν προβλέψεις για τα εξής:

*Μετενέργεια: Το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης, μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης, αυξάνεται, από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα, στους έξι μήνες, όπως ήταν δηλαδή πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών. Με την πάροδο του εξαμήνου, εάν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι τότε ξεκινάει η περίοδος της μετενέργειας, με την έννοια ότι όλοι οι όροι που ίσχυαν στη συλλογική σύμβαση, μεταφέρονται ως ατομικοί όροι για τον κάθε εργαζόμενο χωριστά.

*Επεκτασιμότητα: Μια συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο. Έως τώρα, όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούσαν να αποδεχτούν τους όρους της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο τους, αποχωρούσαν από το συλλογικό τους όργανο και προχωρούσαν στην υπογραφή είτε επιχειρησιακών, είτε ατομικών συμβάσεων εργασίας.

* ΟΜΕΔ: Νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη διαιτησία και μεσολάβηση.

*Tριετίες: Θα προβλεφθεί τo ξεπάγωμα των τριετιών με συμφωνία μέσω συλλογικής σύμβασης (χωρίς αναδρομική ισχύ) καθώς από το 2012 έχουν παγώσει έως ότου πέσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v