Το Ποτάμι είναι από τους πρώτους που επεσήμαναν τις αδυναμίες του σωφρονιστικού συστήματος, τον υπερπληθυσμό στις φυλακές και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Για λόγους αρχής βλέπουμε εκ πρώτης θετικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία στοχεύει στην αναμόρφωση και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος αλλά είμαστε αντίθετοι σε διατάξεις αποσπασματικές, φωτογραφικές, που εξυπηρετούν μικροκομματικές ή άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης δε διαθέτουν κανένα συνεκτικό σχέδιο για τη βελτίωση της κατάστασης των φυλακών και ότι νομοθετούν εκ του προχείρου και με λανθασμένη αφετηρία, προτείνοντας μέτρα χωρίς στρατηγική, συνοχή ή μελέτη των επιπτώσεών τους, τονίζει στην ανακοίνωση.