«Ο Διώτης έχει πει πολλά ψέματα» λένε οι συνήγοροι Παπακωνσταντίνου

Στην αγόρευση του ο συνήγορος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Κουρελέας, έστρεψε τα «βέλη» του στον άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ και κατηγορούμενο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Ιωάννη Διώτη. Τι υποστήριξε ο συνήγορος Τάκης Βασιλακόπουλος.

«Ο Διώτης έχει πει πολλά ψέματα» λένε οι συνήγοροι Παπακωνσταντίνου

Το βαρύ κατηγορώ της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου επιχειρεί να αντικρούσει η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Στην αγόρευση του ο συνήγορος Παναγιώτης Κουρελέας έστρεψε τα βέλη του στον άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ και κατηγορούμενο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ Ιωάννη Διώτη κατηγορώντας τον ευθέως ότι "έχει πει πολλά ψέματα" ενώ παράλληλα υπογράμμισε:

"Όταν ο δικαστής φεύγει από το χώρο των αποδείξεων και μπαίνει στο χώρο των ενδείξεων το πέραν πάσης αμφιβολίας αποκτά ουσιαστικότερο περιεχόμενο. Όταν ο δικαστής φεύγει από το ασφαλές πεδίο των άμεσων αποδείξεων εκεί οφείλει να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική εκδοχή και μόνο τότε θα είναι σίγουρος. Τότε μπορεί να του επιτρέπεται να διαμορφώσει βέβαιη δικανική πεποίθηση.

Πρέπει για να καταλήξετε στις ενδείξεις ενοχής να έχετε αποκλείσει όλες τις ενδείξεις αθωότητας. Δεν μπορείτε να έχετε απαίτηση από ον κατηγορούμενο να σας πει ποιος το έχει κάνει, ούτε ξέρει ούτε μπορεί να φαντάζεται".

"Οι 12 θυμωμένοι άνθρωποι" και οι αμφιβολίες

Ο συνήγορος στην αγόρευση του αναφέρθηκε σε μια ταινία του 1957 με τίτλο "οι 12 θυμωμένοι άνδρες" και θέμα μια σημαντική δίκη που αφορούσε υπόθεση για την οποία είχε αποφανθεί η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, όπως και η συγκεκριμένη.

"Οταν οι "12 θυμωμένοι ένορκοι αποσύρθηκαν" ο δικαστής τους είπε "μόνο όταν δεν έχετε καμία αμφιβολία τότε μόνον θα εκδώσετε απόφαση. Αν έχετε έστω και μια αμφιβολία πρέπει να τον αθωώσετε". Ένας από τους "12 θυμωμένους ενόρκους" αρνήθηκε να ενταχθεί στο κλίμα "να τελειώνουμε" και είπε θέλω να συζητήσω όλες τις απορίες μου, για να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Θα προσπαθήσω να γίνω ένας από εσάς" είπε ο συνήγορος υπεράσπισης απευθυνόμενος στους δικαστές.

"Προσβλέπω στο να συνεννοηθούμε. Θα πατήσω με το ένα πόδι στις ενδείξεις ενοχής του κατηγορούμενου και με το άλλο στις ενδείξεις αθωότητας. Είναι αλήθεια ότι έτσι φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος είναι ο δράστης γιατί πρόκειται για τους συγγενείς του. Ο κατηγορούμενος λέει ότι δεν είναι έτσι "μου την έχουν φέρει είναι μια υπόθεση στημένη. Αν είναι έτσι, αν του την έχουν στήσει πάλι τρεις συγγενείς του δεν θα είχαν σβηστεί;" αναρωτήθηκε ο συνήγορος.

"Ο Διώτης έχει πει πολλά ψέματα"

Ο κ. Κουρελέας αναφέρθηκε στον ρόλο του Ιωάννη Διώτη παραθέτοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα του σε μια προσπάθεια να αναδείξει αντιφάσεις και ανακρίβειες. Ο συνήγορος υπογράμμισε ότι:

-Από τις πραγματογνωμοσύνες δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει την διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.

-το στικάκι που παρέδωσε Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ι. Διωτη δεν υπάρχει γιατί κάποιος φρόντισε να το καταστρέψει. Δεν μπορούσε να ξέρει ο κατηγορούμενος τι θα γινόταν...

-Το στικάκι που κατασκεύασε ο κ. Διώτης εμφανίζει στοιχεία διαγραφής και κανείς δεν είπε πως είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που του παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

"Ο κ. Διώτης δεν είναι μόνο ότι κατέστρεψε το πειστήριο που θα αθώωνε τον κατηγορούμενο αλλά έχει πει πάρα πολλά ψέματα. Και εμείς καλούμαστε να δώσουμε πίστη στον κ. Διώτη για να καλύψουμε τα κενά. Πως αντέχει στη λογική ότι έφτιαξε και δεύτερο στικάκι για λόγους ασφαλείας και στη συνέχεια κατέστρεψε το πρώτο;" υπογράμμισε ο κ. Κουρελέας.

Ποτέ δεν ανοίχτηκαν αρχεία με το όνομα Παπανδρέου

¨Όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης:

- Ποτέ δεν ανοίχθηκαν και τα 13 αρχεία με το όνομα Παπανδρέου.

- Ειπώθηκε ότι είναι 4 δισ. δολάρια στην Λίστα δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, θα δείτε διπλές και τριπλές εγγραφές με το ίδιο στοιχείο. Το πέρα πάσης υποψίας ΣΔΟΕ έχει υπολογίσει και δύο και τρεις και τέσσερις φορές το ίδιο ποσό. Αυτά τα ονόματα που έδωσε κατηγορούμενος για έλεγχο είναι περίπου το μισό της λίστας.

-Οι Γάλλοι πρωτοκόλλησαν το cd; Είναι χαζοί που δεν το πρωτοκολλούν; Μα με αυτό διαβιβάζονται παράνομα υποκλαπέντα στοιχεία.

-Την δεύτερη φορά είχε βουήξει ο τόπος, το cd ειχε γίνει αντικείμενο ποινικής δικογραφίας. Τι έγγραφο είναι το cd; Ποιος είναι ο εκδότης του;

"Δεν είναι το cd αυτό που σας λείπει αλλά το usb που παρέδωσε στο Διώτη. Σας χρειάζεται αυτό που δεν χάθηκε αλλά καταστράφηκε. Χωρίς αυτό μόνο στο χώρο των ενδείξεων μπορούμε να κινηθούμε, αλλά είδατε σε πόσες λακκούβες πέφτουμε" κατέληξε ο συνήγορος.

Η αγόρευση του συνηγόρου Τάκη Βασιλακόπουλου

Τη μέθοδο που ακολουθούσαν ο Ηρακλής Πουαρό και η Αγκάθα Κρίστι ώστε να φτάσουν με μαθηματικό τρόπο στην αποκάλυψη των ενόχων επικαλέστηκε αγορεύοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο Τάκης Βασιλακόπουλος, συνήγορος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Ο κατηγορούμενος είναι ένοχος όχι γιατί το πιστεύει ο δικαστής, αλλά ο δικαστής πρέπει να είναι σε θέση θα δικαιολογήσει την περί τούτου κρίση. Με το σκέτο "πιστεύω ότι το έκανε", δουλειά δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται κατά το Σύνταγμα", επεσήμανε ο συνήγορος στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του στον άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης.

Η γοητεία του Ηρακλή Πουαρό και της Αγκάθα Κρίστι

"Η γοητεία συνίσταται στο ότι οι μεν είμαστε Ηρακλής Πουαρό και οι δε Αγκάθα Κρίστι. Και οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο. Αναδεικνύουν στα μυθιστορήματα τους αληθείς ενόχους με συλλογιστική λογική ατράνταχτη. Η ενοχή του αληθούς ενόχου προκύπτει με μαθηματικό τρόπο. Εμείς δεν καλούμαστε να αποδείξουμε τον ένοχο, αλλά αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος. Αν θέλουμε ένα αξιοσέβαστο δικαστήριο να καταλήξει σε κρίση θα πρέπει να το κάνει με μαθηματικό τρόπο. Και θεωρώ ότι τέτοιο πράγμα δεν συμβαίνει" υπογράμμισε

Επιχειρώντας να αποδομήσει την εισαγγελική πρόταση περί ενοχής του κατηγορουμένου ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην άποψη της εισαγγελέως ότι η καταστροφή του usb που δόθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ι. Διώτη λειτούργησε υπέρ του κατηγορουμένου λέγοντας πως η εισαγγελική λειτουργός "αυτοπαγιδεύτηκε". "Αν κάποιος υποστηρίζει τέτοια πράγματα, τότε ο κ. Διώτης θα έπρεπε να καθίσει δίπλα στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Άρα η όποια βοήθεια του παρείχε συνιστά απλή συνέργεια στο έγκλημα που τελέστηκε. Τότε θα ήταν συμμέτοχος . Δεν υπήρξε και δεν ήταν, όμως συμμέτοχος".

Οι ....λογικοί ακροβατισμοί

"Είναι τόσο γοητευτική η ενασχόληση με το τί έγινε. Ο κατηγορούμενος λέει "μου τη στήσανε", αδρανοποιεί οποιοδήποτε επιχείρημα ότι κάποια στοιχεία δεν ταιριάζουν με τους ισχυρισμούς του. Σας επιδεικνύουν αντιφάσεις και ψέματα που δεν κολλάνε, όπως ότι ο Διώτης έσπασε το usb που του έδωσε ο Παπακωνσταντίνου" είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας "Υπάρχουν άνθρωποι που αυταπόδεικτος ψεύδονται...Με αυτό το αποδεικτικό υλικό βγαίνει ότι κατηγορούμενος είναι ένοχος, με τη μαθητική λογική; Σας λέω πως όχι και γι αυτό είναι αθώος".

Απευθυνόμενος στους δικαστές ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι "Λογικοί ακροβατισμοί που δεν αρμόζουν σε ένα δικαστήριο του επιπέδου σας. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε, ούτε να παρασύρουμε το Δικαστήριο να κάνει άλματα λογικονομικά για να στηρίξει την κατηγορία.
΄Εχω την πεποίθηση ότι ζω σε ένα κράτος δικαίου. Αν κάποιος αναζητήσει
τί είδους κράτος είναι αυτό που χάνει cd, τότε θα αναρωτηθώ και εγώ τί κράτος είναι αυτό που δέχεται να λάβει κλοπιμαίαγια να τα αξιοποιήσει".

Ο Σόιμπλε και το Άουσβιτς

Ανοίγοντας το κεφάλαιο της κατηγορίας της απόπειρας απιστίας. την οποία αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνστντίνου , ο Τάκης Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην ζημιά που φέρεται να έχει προκληθεί από τις ενέργειες του κατηγορούμενου υπογραμμίζοντας ότι είναι αόριστη.
"Αν φορολογική Αρχή είχε πάει και πει τέτοια πράγματα στον Σόιμπλε, σαν αυτά που ακούγονται εδώ, θα τους είχε στείλει στο Άουσβιτς" είπε ο συνήγορος σε ένα μάλλον άστοχο σχόλιο.

"Η ζημία πρέπει να είναι ορισμένη βέβαιη και οριστική. Επι μη απειλουμένης ζημίας δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια ζημιά θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα; Είναι βέβαιη αυτή που αναφέρει το ΣΔΟΕ ...αλλά οι μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί και να μηδενιστεί".

"Η νόθευση χρειάζεται έγγραφο"

"Η νόθευση θέλει έγγραφα και το ερώτημα εδώ είναι ποιο είναι το έγγραφο" αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος συμπληρώνοντας "το usb καθαυτό δεν είναι έγγραφο. Έχει μέσα του έγγραφα και κανέναν από αυτά δεν αλλοιώθηκε. Εξαφανίστηκαν τρία. Δεν διωκόμεθα για υπεξαγωγή αλλά για νόθευση. Μη όντως εγγράφου ουδενός εξ αυτών, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ούτε για υπεξαγωγή".

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα νομικά ζητήματα, που ανακύπτουν για την υπόθεση. Σύμφωνα με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων -είπε ο συνήγορος- δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η λίστα Λαγκάρντ, καθώς όπως είπε "απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα. Όποιος την παρέδωσε εν Ελλάδι διαπράξει κακούργημα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v