ΕΠΑ: Ερχονται μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου

Περαιτέρω μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένονται το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ανέφεραν σήμερα τα στελέχη της ΕΠΑ Αττικής. Οι σκέψεις για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

ΕΠΑ: Ερχονται μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου

Σε αναμονή της έκδοσης υπουργικής απόφασης η οποία θα επιτρέπει την επιδότηση εγκαταστάσεως αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο βρίσκεται η ΕΠΑ Αττικής.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής Χρ. Μπαλάσκα η απόφαση είχε υπογραφεί από τις προηγούμενες υπουργικές ηγεσίες ωστόσο δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και δεν εφαρμόστηκε.

Ωστόσο όπως δηλώνει ο ίδιος, το κονδύλι των 10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένο, ενώ η νέα υπουργική απόφαση έχει ήδη πάρει υπογραφές από τους κ.κ. Λαφαζάνη, Σταθάκη. Επίκειται και η υπογραφή της από το Γιάννη Βαρουφάκη.

Με την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να ωφεληθούν 3.000 νέοι χρήστες, αναφέρθηκε σχετικά

Σε ό,τι αφορά τις τιμές φυσικού αερίου σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΠΑ οι μειώσεις λόγω πτώσης των τιμών πετρελαϊκού (που μεταφέρονται και στο φυσικό αέριο) θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς από το Μάιο και μετά.

Η υστέρηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι οι νέες μειωμένες τιμές αγοράς από τη ΔΕΠΑ θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου ωστόσο η τιμολόγησή τους για την ΕΠΑ γίνεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, οπότε ΕΠΑ θα τις εμφανίσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών από το Μάιο και μετά.

Με βάση τις τιμολογήσεις που έχει κάνει η ΕΠΑ προς τους πελάτες της από τον Οκτώβριο του 2014 έως το Φεβρουάριο του 2015, η μέση τιμή φυσικού αερίου ήταν κατά 29% χαμηλότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Κοινωνικό Τιμολόγιο

Η εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Εταιριών Παροχής Αερίου και της ΡΑΕ, ανέφερε ακόμη ο κ. Μπαλάσκας.

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο στην ηλεκτρική ενέργεια προβλέπει πάνω από 40% χαμηλότερες χρεώσεις για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών όπως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, άνεργους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, κ.α. και με ανάλογα κριτήρια αναμένεται να επεκταθεί στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου που βρίσκονται επί του παρόντος σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Ενδιαφέρον καταναλωτών για αυτόνομη θέρμανση

Από τα στοιχεία της ΕΠΑ προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται στην αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο προκειμένου να επωφεληθούν από τη χαμηλότερη τιμή του καυσίμου αλλά και να απαλλαγούν από τα προβλήματα που συνδέονται με τις κεντρικές θερμάνσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιουλίου 2013 με Ιούλιο 2014 οι αιτήσεις για αυτόνομα συστήματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 90% ενώ σε ετήσια βάση (2013 με 2014) τα νέα συμβόλαια που υπεγράφησαν συνολικά αυξήθηκαν κατά 41% (6271 από 4452) και οι αιτήσεις αυτονομίας κατά 60%.

Ωστόσο η κατανάλωση φυσικού αερίου πέρυσι μειώθηκε κατά 3,5%, λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών αλλά και της κρίσης. Η εταιρία διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα χρηματοδότησης των καταναλωτών με άτοκα δάνεια προκειμένου να μετατρέψουν τη θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, το οποίο από εφέτος επεκτάθηκε και στις αυτόνομες θερμάνσεις.

Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία για τις τιμές του φυσικού αερίου σε άλλες χώρες της ΕΕ που παρουσίασε ο κ. Μπαλάσκας το οικιακό τιμολόγιο στην Ελλάδα (με στοιχεία α' εξαμήνου 2014, μαζί με τους φόρους) είναι φθηνότερο σε σχέση με Σουηδία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία και ακριβότερο από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v