Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων περιμένουν οι δανειστές

Λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων καλείται να παρουσιάσει η Αθήνα. Χρειάζεται εμπιστοσύνη άμεσα, τόνισε η Μέρκελ. Δεν θα λάβουμε υφεσιακά μέτρα, διαβεβαιώνει ο Τσίπρας. Το Eurogroup θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση.

Πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων περιμένουν οι δανειστές

Τη δέσμευση στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, με την Αθήνα να καλείται να στείλει πλήρη λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων άμεσα, αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την "επταμερή διάσκεψη" στις Βρυξέλλες. 

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

Στο πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να τις ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα (ownership) των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στις επόμενες μέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία: Οι συνομιλίες πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές εξεύρευσης στοιχείων λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Το Εurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό».

Μέρκελ: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις 

Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι στην επταμερή συνάντηση, συμφωνήθηκε η δέσμευση από τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Σε ένα πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης είμαστε δεσμευμένοι να επιταχύνουμε τη δουλειά και τις αποφάσεις στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος», υπογράμμισε η καγκελάριος. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πλήρη ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα στείλει λίστα τους σύντομα. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να δώσει λίστα γρήγορα. Χρειάζεται εμπιστοσύνη άμεσα», τόνισε η κ. Μέρκελ. Ξεκαθάρισε ότι σε αντίθεση με την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση μετά το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία δεν ήταν εξειδικευμένη, θα δοθεί μια λίστα «πλήρης και επαρκής». 

Δεσμευτήκαμε για πολιτικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες και για τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Αμέσως μετά, το Eurogroup μπορεί να συνέλθει ανά πάσα στιγμή για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Εκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο χωρίς όμως λεπτομέρειες. «Ηταν η πρώτη φορά που μίλησα με τον Α. Τσίπρα για αυτά τα θέματα. Το σημαντικό είναι ότι το σημείο αναφοράς είναι η 20ή Φεβρουαρίου. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν από το Eurogroup», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως από τις 20 Φεβρουαρίου, πολλά έχουν λεχθεί αλλά δεν έχουν γίνει όλα.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση ούτε μέρους της δόσης ούτε του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη σχετική απόφαση των θεσμών. 

Τσίπρας: Θα παρουσιάσουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις

«Νομίζω ότι σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», είπε ο πρωθυπουργός. «Ολες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στη συμφωνία του Εurogroup. Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, τη λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το λεγόμενο email Χαρδούβελη. Η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει. Υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας».

Είναι σημαντικό, είπε ο πρωθυπουργός, ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κομισιόν να τρέξουν προγράμματα για την ανθρωπιστική βοήθεια. Το ύψος του ποσού θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο επικεφαλής της Κομισιόν. 

Ολάντ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει χρόνο

Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, τόνισε από την πλευρά του ο Φρ. Ολάντ. Δεν υπήρξαν σκληρές συζητήσεις, αλλά τέθηκε το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα θέλει να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις της και να έχει την ιδιοκτησία τους. 

«Είχαμε μακρά συζήτηση για τα ευρήματα των θεσμών και για το τι είναι θέμα πολιτικής συζήτησης και τι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια». Προσέθεσε ότι μίλησαν για την εφαρμογή της συμφωνίας και την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ζητήσαμε να παρουσιαστούν αναλυτικά και γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα. Είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να πει τι θέλει για το μέλλον σε ό,τι αφορά τη χώρα και δουλειά του Eurogroup να κάνει τις αξιολογήσεις.

Αυτό που εκφράστηκε από όλους ήταν η δέσμευση να προχωρήσουμε. Όταν έχουμε τις πληροφορίες και θα έχουν αναλυθεί οι μεταρρυθμίσεις τότε θα αναλάβει το Eurogroup, είπε σχετικά με τη χρηματοδότηση.

Σε αυτήν τη βάση οι πληρωμές μπορούν να γίνουν, ξεκαθάρισε. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει χρόνο στο να παρουσιάσει τις θέσεις της, ενώ η ευρωζώνη θέλει οι μεταρρυθμίσεις να εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. 

Τι έγινε στην επταμερή

Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι υπήρξε μια πρώτη σύγκλιση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των συνομιλητών του στην επταμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να γίνει έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή, στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Oπως σημειώνεται η επταμερής συνάντηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v