Eurobank: Ενθαρρυντικό το deal με ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τονίζει η Eurobank Με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να εξαλείψουν πιθανές αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις για ορισμένες συνιστώσες του ΑΕΠ.

Eurobank: Ενθαρρυντικό το deal με ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,243 δισ. ευρώ (πλεόνασμα) για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015. Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν της τάξης των -189 εκ ευρώ (έλλειμμα) για το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Eurobank στο «7 Ημέρες Οικονομία».

Σύμφωνα με την Eurobank οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το μήνα Ιανουάριο, εξαλείφθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε βελτίωση, δηλαδή πιο κοντά στον στόχο, κατά 755 εκ ευρώ (από -923 εκ ευρώ στα -119 εκ ευρώ) και σε όρους ισοζυγίου η βελτίωση ήταν ίση με 800 εκ ευρώ (από -919 εκ ευρώ στα -119 εκ ευρώ).

Η βελτίωση που παρατηρούμε στα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δεν προήλθε από τον τομέα των εσόδων. Τουναντίον, τα έσοδα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου παρουσίασαν υστέρηση έναντι του στόχου ίση με -963 εκ ευρώ (7,794 δις ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 8,757 δισ. ευρώ).

Η βελτίωση προήλθε από τον τομέα των δαπανών. Οι δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού εμφάνισαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά -731 εκ ευρώ (7,745 δις ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 8,477 δις ευρώ) και το αντίστοιχο μέγεθος για τις δαπάνες του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων ήταν ίσο με -112 εκ (238 εκ ευρώ έναντι του στόχου των 350 εκ ευρώ).

Δηλαδή, για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου δεν καταφέραμε ως ελληνική οικονομία να ανακάμψουμε στον τομέα των εσόδων, απλά μειώσαμε περισσότερο τις δαπάνες μας.

Η δεύτερη απόκλιση αντιστάθμισε σε έναν βαθμό την πρώτη και τα μεγέθη του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ισοζυγίου βελτιώθηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο, υπογραμμίζει η Eurobank.

H συμφωνία με ΟΟΣΑ

Η ελληνική κυβέρνηση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συμφώνησαν για το σχεδιασμό και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζει η Eurobank.

Πιο συγκεκριμένα, υπεγράφη συμφωνία που προαναγγέλλει τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων του ΟΟΣΑ και των ελληνικών υπουργείων στους ακόλουθους τομείς:

  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: Ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει την ελληνική πλευρά να ενισχύσει τις ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας και να βοηθήσει τους νέους να βρουν εργασία και να βελτιώσουν τα προσόντα και τις ικανότητές τους.
  • Μείωση των διοικητικών εμποδίων στον τομέα των επιχειρήσεων. Οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων πρέπει να απλουστευτούν και να επεκταθεί η χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επίσης, πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση των νέων να δραστηριοποιηθούν σε πολλά υποσχόμενους τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι «πράσινες» τεχνολογίες και η ανάπτυξη λογισμικού.
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
  • Βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (για παράδειγμα θα μπορούσαν να εντοπιστούν πόροι που βρίσκονται σε offshore για να αποφευχθεί η φορολόγησή τους). Επίσης, ο ΟΟΣΑ θα μπορούσε να βοηθήσει στον εξορθολογισμό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) έτσι ώστε να είναι πιο δίκαιος και αποτελεσματικός.
  • Κατάργηση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού και της μεταρρύθμισης στην αγορά προϊόντων. 
  • Εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας διαφάνειας και ακεραιότητας. Ο ΟΟΣΑ μπορεί να παράσχει τεχνική βοήθεια για να γίνουν πλήρως λειτουργικές Γενικές Αρχές, όπως το Εθνικό Σχέδιο «Διαφάνεια» κατά της Διαφθοράς. Η κατάλληλη εκπαίδευση κυβερνητικών αξιωματούχων για να εφαρμόσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι απαραίτητη.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με αποτελεσματική εφαρμογή, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να εξαλείψουν πιθανές αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις για ορισμένες συνιστώσες του ΑΕΠ και να μεγιστοποιήσουν μακροπρόθεσμα τις θετικές επιπτώσεις, τονίζει η Eurobank.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν γεφυρώσει κατά 50% το χάσμα που χώριζε την αγορά προϊόντων και εργασίας της Ελλάδας με την αντίστοιχη της ζώνης του ευρώ (αλλαγές στην αγορά προϊόντων ή την εργασιακή νομοθεσία) και δύνανται να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά περίπου 4% σε βάθος πενταετίας και κατά 10% μακροπρόθεσμα, τονίζει η Eurobank.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v