ΟΟΣΑ: Καταπολεμήστε τις δωροδοκίες σε ξένους

Σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος της δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων από Έλληνες πρέπει να λάβει η Αθήνα, λέει ο ΟΟΣΑ. Σε ποιους κλάδους πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση. Γιατί δεν προχωρούν οι ελληνικές έρευνες.

ΟΟΣΑ: Καταπολεμήστε τις δωροδοκίες σε ξένους

Σε βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα ανάγει τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων αναφορά του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η έκθεση του Οργανισμού αναγνωρίζει ότι έχει γίνει πρόοδος στο θέμα της διαφθοράς στο εσωτερικό, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει επειγόντως σκληρότερα μέτρα εναντίον της δωροδοκίας ξένων δημοσίων αξιωματούχων με στόχο να εξασφαλιστούν συμβάσεις στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο εσωτερικό, αλλά θα πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα στην καταπολέμηση δωροδοκιών στο εξωτερικό», σημειώνει η αναφορά.

Η προσοχή της κυβέρνησης θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς των εξαγωγών, των θαλάσσιων μεταφορών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καταγράφει η έκθεση. Πέρα όμως από αυτό, η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την πρόληψη, τη διερεύνηση και την ανακάλυψη τέτοιων υποθέσεων, καθώς, όπως σημειώνεται, οι περισσότερες καταγγελίες που οδήγησαν σε έρευνες τέτοιων περιστατικών δεν έχουν γίνει από ελληνικές αρχές.

Στην Ελλάδα διενεργούνται επί του παρόντος έρευνες για επτά υποθέσεις δωροδοκίας ξένων, που εμπλέκουν μεταξύ άλλων συμβάσεις για κατασκευές, λοταρίες και καπνά, όμως άλλες καταγγελίες δεν έχουν οδηγήσει σε έρευνες, λέει ο ΟΟΣΑ. Σε αυτές εντάσσεται και μία περίπτωση Έλληνα πολίτη που κατηγορείται ότι δωροδοκούσε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια εικονική επιχείρηση.

Είναι γνωστό ότι η φοροδιαφυγή παραμένει ενδημική στην Ελλάδα, ακόμα και μετά το πρόγραμμα βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αφού καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει την επιρροή διαφόρων ομάδων συμφερόντων στην οικονομία. Η ερώτηση λοιπόν παραμένει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «κατά πόσον η Ελλάδα είναι ικανή να διαχειριστεί περίπλοκες υποθέσεις σε θέματα οικονομίας και διαφθοράς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v