Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα μοιραστούν τα δύο δισ. του πακέτου Γιούνκερ

Τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια διεκδικεί το υπουργείο Εργασίας. Ποιοι δικαιούχοι αποκτούν προτεραιότητα. Στο επίκεντρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η «κοινωνική οικονομία» για τη μείωση της ανεργίας. Αναλυτικά οι δράσεις.

Πώς θα μοιραστούν τα δύο δισ. του πακέτου Γιούνκερ

Ένα πλέγμα δράσεων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους, πρόνοιες για οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας καθώς και δράσεις στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τα 2 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ.

Με την ανακοίνωση του πακέτου από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, δόθηκε το πράσινο φως στην κυβέρνηση να οριοθετηθούν οι δράσεις που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό προκειμένου να υλοποιηθούν εντός του 2015.

Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να συνδράμει στην αντιμετώπισή της, με χρηματοδότηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, στους μακροχρόνια ανέργους αλλά και στους νέους που μαστίζονται από την ανεργία.

Παράλληλα, θα υπάρξουν σχεδιασμοί στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πέρα από το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και δεσμεύει κονδύλια για την αντιμετώπισή της, απελευθερώνονται κοινοτικά κονδύλια και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέα πεδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση θα είναι άμεση, ενώ δεν αποκλείεται το ποσό να ενταχθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Χουντής και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας για θέματα ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου είχαν την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση στις Βρυξέλλες, με ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις. Εκεί, συμφωνήθηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει, άμεσα, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ αναζητήθηκαν και νέοι πόροι, υπό την προϋπόθεση ότι θα απορροφηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα χρήματα εκτιμάται ότι θα μοιραστούν μεταξύ τριών υπουργείων, με το Εργασίας και τις κυρίες Αντωνοπούλου και Φωτίου να διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος, το Ανάπτυξης και το Οικονομικών.

Η κ. Αντωνοπούλου ήδη σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλάνο, στο οποίο εντάσσονται τα προγράμματα που έχουν ήδη σχεδιαστεί, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επανεξέτασή τους και γίνουν οι απαιτούμενες «διορθώσεις».

Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται η επανεξέταση του συστήματος φορέων επαγγελματικής κατάρτισης με κριτήριο την εύρεση εργασίας για τον τελικό αποδέκτη, που είναι ο άνεργος και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με το βάρος να πέφτει στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, η κοινωνική οικονομία μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική ενεργητική πολιτική απασχόλησης από τις ψευδεπίγραφες «ενεργητικές» πολιτικές που κατάπιαν δισεκατομμύρια, αφήνοντας πίσω τους την καμένη γη της τεράστιας ανεργίας.

Επίσης, περιλαμβάνονται νέα πεδία δράσης, σε συνεργασία όχι μόνο με τα υπόλοιπα υπουργεία αλλά και με φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για απορρόφηση ανέργων από διάφορες ειδικότητες, σε έργα υποδομής, ώστε ανά τομέα επενδύσεων να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό όλες οι εγχώριες δυνατότητες σε προσωπικό.

Στο σχεδιασμό της αναπληρώτριας υπουργού Θεανούς Φωτίου, περιλαμβάνονται αφενός η άμεση εφαρμογή του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, αφετέρου η επέκταση των δικαιούχων και η προσθήκη νέων μέτρων ανακούφισης αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Δεν αποκλείεται μέρος των κεφαλαίων να ενισχύσουν το, υπό δημιουργία, Ταμείο των Απόρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v