Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IMS Health: Κούρσα ανόδου στα OTC

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της IMS Health κ. Νίκος Κωσταράς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Hellas Pharm, συνολικά τα OTC, ξεκίνησαν με πωλήσεις της τάξης των 270 εκ. ευρώ και έχουν φθάσει τα 368 εκ. ευρώ.

IMS Health: Κούρσα ανόδου στα OTC

Καταναλωτικά ή μη συνταγογραφούμενα είναι το ένα στα τέσσερα προϊόντα που πωλούνται πλέον από τα φαρμακεία, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Τα αμιγώς συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν πέσει την τελευταία πενταετία στο 75% του τζίρου των φαρμακείων, από 84% που ήταν παλαιότερα, παρότι το σύνολο της αγοράς έχει μειωθεί από τα 4,5 δισ. σε 3,2 δισ. ευρώ από το 2010 μέχρι το τέλος του 2014, εμφανίζοντας μια μείωση της τάξης του 28,2%.

Η συγκεκριμένη μείωση διαμορφώθηκε από τη μείωση των πωλουμένων φαρμάκων (σε αξίες) κατά 35,5%, έναντι αύξησης των προϊόντων OTC (Over The Counter) κατά 31,5%. Στα προϊόντα OTC, περιλαμβάνονται τόσο τα ΜΗΣΥΦΑ τα οποία διαθέτουν κουπόνι γνησιότητας, όσο και τα λοιπά συμπληρώματα που διατίθενται χωρίς κουπόνι.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της IMS Health κ. Νίκος Κωσταράς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Hellas Pharm, συνολικά τα OTC, ξεκίνησαν με πωλήσεις της τάξης των 270 εκ. ευρώ και έχουν φθάσει τα 368 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 157 εκ.ευρώ αφορούν ΜΗΣΥΦΑ και τα υπόλοιπα 210 εκ. ευρώ προϊόντα με ελεύθερη τιμή.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των OTC τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε το 2010 με 6,3% για να φθάσει το 2014 το 11,5%, βαίνοντας σταδιακά αυξανόμενος.

Σε ότι αφορά τις ποσότητες των πωλουμένων φαρμάκων, τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, έριξαν τον όγκο μόλις κατά 7%, από τα 320 εκ. τεμάχια το 2010, σε 296 εκ. τεμάχια το 2014.

Η μέση τιμή ανά τεμάχιο στα φάρμακα, φαίνεται ότι μειώθηκε κατά 30%, από 11,8 ευρώ στα 8,2 ευρώ, ενώ στα προϊόντα χωρίς κουπόνι, αυξήθηκε κατά 21%, από 6,2 ευρώ στα 7,5 ευρώ. Αντίστοιχα, τα ΜΗΣΥΦΑ αυξήθηκαν κατά 14,6%.

Σε ότι αφορά τα γενόσημα, η διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, παραμένει χαμηλή, στο 17% κατά μέσο όρο, αν και σε ορισμένες κατηγορίες όπως αυτή την χοληστερόλης, φθάνουν έως και το 45%. Σημειώνουμε ότι στη χώρα μας, στα γενόσημα δεν συμπεριλαμβάνονται τα off patent φάρμακα, δηλαδή τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους άρα μειώθηκε και η τιμή τους.

Τα μέτρα προαγωγής της χρήσης των γενοσήμων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, έχουν επιτύχει την αύξηση της χορήγησης γενοσήμων που αφορούν και το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα οποία μάλιστα φτάνουν το 25% των χορηγουμένων φαρμάκων συγκεκριμένης κατηγορίας αντιψυχωσικών. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε μεταξύ των ετών 2011-2013.

Σε ότι αφορά την αύξηση κατανάλωσης OTC η IMS Health διαχωρίζει την κατανάλωση στις χώρες της Δ. Ευρώπης και τις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στην Δ. Ευρώπη, ο μέσος όρος ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης φθάνει τα 88 ευρώ, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα 48 ευρώ και στην Ελλάδα τα 60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v