Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιά» στους μηχανικούς άναψε η αναδρομική αύξηση εισφορών

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα κληθούν να καταβάλλουν στο ταμείο οι μηχανικοί, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των μηχανικών, εκπρόσωποι των οποίων θα συναντήσουν την Πέμπτη το Γ. Ρωμανιά.

«Φωτιά» στους μηχανικούς άναψε η αναδρομική αύξηση εισφορών

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά αναμένεται να έχουν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) καθώς η απόφαση του ΣτΕ να κρίνει νόμιμη την αναδρομική αύξηση εισφορών από τον Ιούλιο του 2011 και μετά, βάζει «φωτιά» στον κλάδο των μηχανικών.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου έχει αποσταλεί στη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) από τις 12 Μαρτίου και ουσιαστικά καλεί το ταμείο να εφαρμόσει απόφαση, βάσει της οποίας θα αυξηθούν οι εισφορές κατά μέσο όρο, κατά 30%.

Μάλιστα, η αύξηση θα είναι αναδρομικά, για 8 εξάμηνα, από το β' εξάμηνο του 2011 και μετά. Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα κληθούν να καταβάλλουν στο ταμείο οι μηχανικοί, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, καθώς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ είχε λάβει απόφαση να παγώσει την εφαρμογή του νόμου από τον Απρίλιο του 2013.

Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κλάδος των μηχανικών αδυνατούσε να επωμιστεί την αύξηση των εισφορών εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει στον κατασκευαστικό τομέα η οικονομική ύφεση. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ήδη, χωρίς την αύξηση, ένας στους δύο μηχανικούς αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές στο ταμείο.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει το Εuro2day.gr, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει την αύξηση παρά την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει το ΤΕΕ στο ΣτΕ.

***Η απόφαση του ΣτΕ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v