Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι νέοι Γ.Γ. Ενέργειας και Βιομηχανίας

Ανέλαβαν καθήκοντα οι δυο νέοι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ο Αναπλ. Καθηγητής Γεωλογίας Α. Αλεξόπουλός αναλαμβάνει αρμόδιος για την ενέργεια. Ο οικονομολόγος Γ. Τόλιος τη Βιομηχανία.

Πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι νέοι Γ.Γ. Ενέργειας και Βιομηχανίας

Έληξε η εκκρεμότητα με την κάλυψη των θέσεων των Γενικών Γραμματέων Ενέργειας και Βιομηχανίας στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ. Στις 24 Μαρτίου αναρτήθηκε η απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη για τον διορισμό των κ.κ. Απόστολου Αλεξόπουλου και Γιάννη Τόλιου στις δύο Γενικές Γραμματείες.

Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις δύο γενικές γραμματείες είχαν υπογραφεί από τις 10 Μαρτίου.

Ωστόσο εκκρεμούσε η δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ, προκειμένου στη συνέχεια να αναρτηθούν στη «Διαύγεια».

Αμφότεροι οι νέοι ΓΓ του υπερυπουργείου, είναι αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές που εκτέθηκαν στη Β' περιφέρεια της Αθήνας. Ο πρώτος, έχασε την έδρα αν και ήταν εκλεγμένος βουλευτής μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, ενώ ο κ. Τόλιος, πρωτοκλασάτο στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» με προέλευση από το ΚΚΕ, ήταν υποψήφιος και στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή.

Ο κ. Αλεξόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναλαμβάνει τη Γ. Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΑΠΕΝ.

Πολιτικά δραστηριοποιείται με τον Μανώλη Γλέζο στο κίνημα των "Ενεργών Πολιτών", μιας από τις πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου όσο και στο χώρο των Γεωτεχνικών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων.

Στα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, οι θέσεις του για το μοντέλο και τον τύπο των συμβάσεων με τις εταιρείες που προσχωρούν σε συμβάσεις παραχώρησης, απέχουν από το μοντέλο που ακολουθείται.

Έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει στον επικείμενο γύρο παραχωρήσεων για τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και Νότιας Κρήτης.

Ο Γιάννης Τόλιος που αναλαμβάνει τη Γ. Γραμματεία Βιομηχανίας, είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και «Λομονόσοφ» της Μόσχας. Εργάστηκε στη Διεύθυνση Μελετών και Προγραμματισμού της Αγροτικής Τράπεζας ως μετακλητός υπάλληλος Ελληνικής Βουλής και αλλού.

Έχει δραστήρια συμμετοχή στο «EuroMemo» των ευρωπαίων οικονομολόγων για μια «Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη», είναι συντονιστής του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ) και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v