Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για Παπακωνσταντίνου

Ένοχος για ένα μόνο πλημμέλημα κρίθηκε ο πρώην υπουργός από το δικαστήριο. Κατά πλειοψηφία η απόφαση. Το σκεπτικό των δικαστών. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ η εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για Παπακωνσταντίνου

Το δικαστήριο καταδίκασε κατά πλειοψηφία τον κ. Παπακωνσταντίνου σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ η μειοψηφία μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος ήταν της άποψης ότι η ποινή φυλάκισης θα πρέπει να είναι τρία ετη.

Το δικαστήριο επίσης έδωσε τριετή αναστολή.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος «το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του σε εσάς με την ευχή να αποτελέσει οδηγό για την ζωή σας αν και μάλλον έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Ανεστάλη η ποινή σας για τριετία. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί αν διαπράξετε αδίκημα θα εκτελεστεί και αυτή η ποινή ενδεχομένως. Ποινή ενός έτους δεν είναι και λίγο».

Nωρίτερα το Ειδικό Δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία για πλημμεληματική νόθευση τον πρώην υπουργό. Ωστόσο, πέντε δικαστές μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος ήταν της άποψης ότι θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αθώος για την δεύτερη κατηγορία της απόπειρας απιστίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου «για το αδίκημα της νόθευσης το USB αποτελεί έγγραφο και απετέλεσε αντικείμενο νόθευσης. Ο κατηγορούμενος απάλειψε τρία αρχεία. Με την πράξη αυτή είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα», ωστόσο η κατηγορία είναι πλημμεληματική, καθώς δεν αποδείχθηκε ζημία του Δημοσίου, υπερβαίνουσα τα όρια που προσδίδουν κακουργηματική κατηγορία.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το συγκεκριμένο αίτημα. Τελικώς το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Η εισαγγελέας ζήτησε ο πρώην υπουργός να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας στην αγόρευσή της την προηγούμενη εβδομάδα είχε προτείνει την ενοχή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου τόσο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας όσο και της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και με βάση αυτή την πρόταση ο πρώην υπουργός ήταν αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσαν:

Βασίλης Δημακόπουλος

Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως εν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε ότι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο. Και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της

Τάκης Βασιλακόπουλος

Είμαι ευτυχής που με αφορμή αυτό το δικαστήριο γνώρισα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από το δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v