Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη στα Ταμεία

Περιθώριο έως την 30ή Απριλίου δίνει η κυβέρνηση για την «τακτοποίηση» οφειλών προς τα Ταμεία. Ποια χρέη μπορούν να υπαχθούν. Οι όροι της ρύθμισης. Οι εκπτώσεις που παρέχονται. Οι προβλέψεις για συμψηφισμό.

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη στα Ταμεία

Εκδόθηκε σήμερα και αναμένεται να αποσταλεί προς τα ταμεία η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών με την οποία ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες προκειμένου από την Πέμπτη στο ΙΚΑ και τις 2 Απριλίου στα υπόλοιπα ταμεία να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεως.

Το περιθώριο είναι δεσμευτικό και στενό καθώς η ρύθμιση λήγει στις 30 Απριλίου. Σε αυτήν υπάγονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 02/03/2015, δηλαδή οφειλές που αφορούν την περίοδο απασχόλησης έως 31/01/2015.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το δώρο Χριστουγέννων 2014, στους φορείς που προβλέπεται η καταβολή του.

*Ειδικά για τον Ο.Α.Ε.Ε., εντάσσονται οφειλές της χρονικής περιόδου έως 31/12/2014 και για τον Ο.Γ.Α. οφειλές χρονικής περιόδου έως 30/06/2014.

* Οι καθυστερούμενες έως την ανωτέρω ημερομηνία οφειλές, που τελούν σε αναστολή είσπραξης.

*Οφειλές μέχρι την ως άνω χρονική περίοδο που είναι ενταγμένες σε υφιστάμενα προγράμματα ρύθμισης. Στις περιπτώσεις αυτές για τον υπολογισμό του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης του Ν. 4321/2015 συνυπολογίζεται το πλήθος των δόσεων που έχει ήδη καταβληθεί στην προϋφιστάμενη ρύθμιση.

* Οφειλές που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 ευρώ.

Επίσης, μεταφέρεται αυτοδίκαια στη νέα ρύθμιση, το υπόλοιπο της οφειλής, όσων έχουν ενταχθεί στον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου 48 του ν.3943/2011, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυτοί, εντάσσονται στη ρύθμιση του παρόντος νόμου αυτοδίκαια για 100 δόσεις, έχουν όμως τη δυνατότητα υπαγωγής σε μικρότερο αριθμό δόσεων μετά από αίτησή τους που υποβάλλεται μέχρι την 30/04/2015.

Εκτός αν με αίτησή τους που μπορεί να υποβληθεί μέχρι 30.4.2015 ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, από τον ανώτατο αριθμό δόσεων της νέας ρύθμισης (100 δόσεις) θα αφαιρείται ο αριθμός των δόσεων που έχουν καταβληθεί στην προηγούμενη ενεργή ρύθμιση. Επίσης, προϋπόθεση είναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01.03.2015 και εφεξής. Ειδικά για το ΙΚΑ, προϋπόθεση είναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.2.2015 και μετά.

Όροι της ρύθμισης

Το σύνολο της οφειλής (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις), κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο μήνα από αυτόν της ρύθμισης και δύναται να εξοφληθεί μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Στους οφειλέτες που εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση χορηγούνται εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και προσθέτων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελώς προστίμων (ΠΕΠ, ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ), ως ακολούθως:

*​ Εφάπαξ καταβολή - ποσοστό έκπτωσης 100%.
* Ρύθμιση έως 36 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 80%.
* Ρύθμιση από 37 έως 50 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 70%.
* Ρύθμιση από 51 έως 72 μηνιαίες δόσεις-έκπτωση 60%
* Ρύθμιση από 73 έως100 μηνιαίες δόσεις-έκπτωση 50%.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση η κύρια οφειλή, όταν αυτή υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, βαρύνεται με μηνιαίο επιτόκιο 0,25% (ετήσιο 3%). Για ύψος οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση.

Στην παρούσα ρύθμιση δεν εντάσσονται οφειλές από:

*​Προαιρετική ασφάλιση.
*​Έκπτωτους προμηθευτές.
*​Φαρμακοποιούς
*​Αχρεωστήτως καταβληθείσα μισθοδοσία.
*​Υπεξαίρεση.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση, κατά ένα μήνα, καταβολής μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης.

Διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση

Οφειλέτες του Ι.Κ.Α. και οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο. , μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση απευθείας στην υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο ή στην ταμειακή υπηρεσία του Ι.Κ.Α. που ανήκει ο οφειλέτης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση υπηρεσιακού σημειώματος από το φορέα.

Οφειλέτες - ελεύθεροι επαγγελματίες με μηδενικό εισόδημα

Οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και οφειλέτες - ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, με αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα κατά το έτος χρήσης 2014, υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση μετά την πάροδο του 12μηνου αναστολής αναγκαστικών μέτρων και οπωσδήποτε μέχρι 31/03/2016.

Οι ρυθμίσεις της παρούσας δεν έχουν εφαρμογή για οφειλές ατομικών επιχειρήσεων προς το Ι.Κ.Α. από απασχόληση προσωπικού. Για την απόδειξη του μηδενικού εισοδήματος θα υποβάλλεται συνημμένα με την αίτηση αναστολής μέτρων, αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης ή Εκκαθαριστικό Σημείωμα για το οικονομικό έτος 2015, ή ελλείψει αυτών Υπεύθυνη Δήλωση του αρθ. 8 του ν.1599/86. Οφειλέτες που θα υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση, υποχρεούνται να προσκομίσουν αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος μετά την ολοκλήρωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης στη Γ.Γ.Π.Σ. . Επιδόματα ανεργίας και προνοιακές παροχές δεν συμπεριλαμβάνονται στα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη. Μετά την πάροδο των δώδεκα μηνών, ο οφειλέτης υπάγεται σε ρύθμιση σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, μετά από αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31/03/2016.

Προεξόφληση ρύθμισης

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.

Αναστολή αναγκαστικών μέτρων – ασφαλιστική ενημερότητα

Τα ευεργετήματα που καρπώνονται οι οφειλέτες που εντάσσονται σε ρύθμιση σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, τηρούν τους όρους αυτού και καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, είναι τα εξής:

*​Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του αρθρ. 1 του α.ν.86/1967 (Α' 136), όπως ισχύει.
*​Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
*​Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσον έχει καταβληθεί η πρώτη δόση.
*​Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 2 του ν.2556/1997 (Α'270).

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση:

α. Καθυστέρησης πέραν της μίας δόσης ρύθμισης, για ένα μήνα, ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης.
β. Μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.

Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως συνέπειες:

*​Την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης.
*​Την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων.
*​Την επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Επισημαίνεται ότι οι οφειλέτες που θα απολέσουν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης, δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.1 της παραγράφου ΙΑ' του Ν. 4152/2013.

Κατασχέσεις εις χείρας τρίτου

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.9 του αρθ.63 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/τ. Α'), όπως αντικαθίστανται με το αρθ.10 του παρόντος νόμου, τα εντός του μήνα της ρύθμισης, αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση, λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση και για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων ρύθμισης, η δε κατάσχεση αίρεται μετά την υπαγωγή σε ρύθμιση και την υποβολή σχετικού αιτήματος.

Συμψηφισμός

Ο συμψηφισμός που προβλέπεται στο άρθρο 1 του Ν.4254/2014 (Α' 85), όπως τροποποιήθηκε με το αρθ. 16 του ν.4305/14 και αφορά χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι Δημοσίου που προέρχονται από επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρεί και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στην παρούσα ρύθμιση. Ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των εναπομεινασών δόσεων. Στην περίπτωση εφαρμογής των διαδικασιών συμψηφισμού εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.

 

***Ολόκληρη η εγκύκλιος επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v