Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «πάγο» η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ

Δεν έγινε υπερπληρωμή στον EFSF υποστηρίζει εκπρόσωπος του Ταμείου και μεταθέτει τη συζήτηση για αργότερα. Δεν βλέπω λόγο να επιστραφεί το 1,2 δισ., λέει εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Στους θεσμούς παραπέμπονται οι μεταρρυθμίσεις.

Στον «πάγο» η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ

Στο πάγο φαίνεται πως μπαίνει η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Αθήνα από τα χρήματα που επιστράφηκαν από το ΤΧΣ στον EFSF.

Λίγο μετά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε: «Το EWG είχε σήμερα μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με το πόσο των ομολόγων που επιστράφησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».

Στην ίδια γραμμή φαίνεται πως κινείται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο εκπρόσωπός του Martin Jaeger υποστήριξε σύμφωνα με το Reuters πως δεν βλέπει λόγο αυτή τη στιγμή να αποδεσμευτεί στην Αθήνα το 1,2 δισ. ευρώ που κρατείται στον EFSF για χρήση αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

«Δεν βλέπω λόγο να αποδεσμευτεί», δήλωσε προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση του EFSF διατέθηκε πέρυσι στην Ελλάδα ως ασπίδα για τα stress test αλλά δεν χρειάστηκε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να εγκριθεί από τη διοίκηση του EFSF που απαρτίζεται από τους υπουργούς οικονομικών. Μια τέτοια έγκριση πιθανότατα θα απαιτήσει εβδομάδες, καθώς κάποιες χώρες θα πρέπει να την περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.

Όπως υποστηρίζουν οι FT η Αθήνα κάλεσε την τηλεδιάσκεψη ελπίζοντας ότι θα συζητηθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης ως την Δευτέρα. Τα μέλη του EWG ωστόσο αρνήθηκαν να την εξετάσουν προτρέποντας την ελληνική πλευρά πρώτα να συζητήσει με τους θεσμούς.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στ σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίστηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ οι δυο πλευρές σημείωσαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο "Brussels Group" το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.

Όπως ανέφεραν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο ESM συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, συμπλήρωσαν οι πηγές.

Τι είναι το 1,2 δισ. ευρώ

Η ιστορία που διηγούνται αρμόδιες πηγές για το 1,2 δισ. ευρώ είναι απλή. Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από τον EFSF το ποσό των 49,7 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά υπό μορφή ομολόγων του EFSF περιήλθαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Xρησιμοποιήθηκαν 40 δισ. ευρώ για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία όμως το 1,2 δισ. ευρώ ήταν ρευστά διαθέσιμα του ΤΧΣ τα οποία είχαν διατεθεί στην αρχή της κρίσης για την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων (π.χ. ΑΤΕ).

Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την επιστροφή στον EFSF των ομολόγων που είχαν περισσέψει στο ΤΧΣ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε να επιστρέψει ποσό 10,9 δισ. ευρώ, όπως είχε προσδιοριστεί από το ΤΧΣ, φροντίζοντας ώστε η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών να γίνει με ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε εν τέλει, θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί 9,7 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.

Τα κεφάλαια αυτά η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη ζητήσει από τον EFSF να επιστραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η απάντηση είναι «έχετε δίκιο, δεν μας ανήκουν, αλλά χρειάζεται απόφαση για την επιστροφή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v