Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σακελαρίου: Γιατί έπρεπε να επιστραφούν και μετά να διεκδικηθούν τα 1,18 δισ.

Η ρητή απαίτηση του Eurogroup για επιστροφή του συνόλου των αδιάθετων ομολόγων έκδοσης EFSF και η υποχρεωτική απόδοση τους πριν διεκδικηθεί πίσω το 1,185 δισ. Που εδράζονται τα ελληνικά επιχειρήματα και γιατί εκτιμάται ότι θα κερδηθεί το αίτημα.

Σακελαρίου: Γιατί έπρεπε να επιστραφούν και μετά να διεκδικηθούν τα 1,18 δισ.

Εύλογο είναι σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, κα. Αναστασία Σακελλαρίου το αίτημα επιστροφής ποσού 1,185 δισ. ευρώ από τα 10,93 δισ. ευρώ που αποδόθηκαν στον EFSF, ενώ επισημαίνει ότι δεν μπορούσε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία με βάση την απόφαση του Eurogroup

Με ανακοίνωσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά το θόρυβο που προκλήθηκε εξαιτίας της κωλυσιεργίας των εταίρων να επιστραφούν τα 1,2 δισ. ευρώ αφού υπενθυμίζει τις πηγές κεφαλαίων του Ταμείου και τις χρήσεις του σημειώνει τις εξής ενδιαφέρουσες παραμέτρους:

Πρώτον ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έπρεπε να επιστραφούν όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα έκδοσης EFSF που κρατούσε το Ταμείο και μετά να διεκδικηθεί το 1,185 δισ. ευρώ. Και δεύτερον, το αίτημα επιστροφής είναι εύλογο «ώστε να διαμορφωθεί η κατάσταση όπως θα ήταν εάν για τις σχετικές εκταμιεύσεις είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ομόλογα του EFSF» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Σακελλαρίου.

Το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, με αρχικό κεφάλαιο €1.500 εκατ. σε μετρητά. Μετά την απόφαση του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012 το EFSF εισέφερε στο ΤΧΣ το συνολικό ποσό €48.200 εκατ. με τη μορφή ομολόγων του EFSF.

Πέραν των κεφαλαιακών εισφορών, το ΤΧΣ είχε εισροές σε μετρητά ύψους €2.124 εκατ. από: (i) αμοιβές αναδοχής από τις τράπεζες, (ii) τόκους καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, (iii) πληρωμή τοκομεριδίων ομολόγων του EFSF, (iv) εξάσκηση των Warrants από επενδυτές, (v) έσοδα από εκκαθαρίσεις και (vi) εφάπαξ καταβολή από τις συστημικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο του σκοπού του, το ΤΧΣ χρησιμοποίησε για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών το συνολικό ποσό των €39.952 εκατ. και συγκεκριμένα: €37.267 εκατ. σε ομόλογα, €1.500 εκατ. σε μετρητά από το αρχικό μετοχικό του κεφάλαιο και €1.185 σε μετρητά από ταμειακές του εισροές. Τα τελευταία, δηλαδή, τα 1,185 δισ. ευρώ από τις ταμειακές του ροές ζητείται να επιστραφούν καθώς πρόκειται για εισπράξεις του ΤΧΣ το οποίο απλά προτίμησε για λόγους καλύτερης απόδοσης να χρησιμοποιήσει μετρητά παρά να ρευστοποιήσει ομόλογα EFSF.

Ρητή απαίτηση του Eurogroup η επιστροφή των αδιάθετων ομολόγων έκδοσης EFSF

Μάλιστα το ΤΧΣ διευκρινίζει ότι με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και την τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης ( MFFA) υπήρχε υποχρέωση επιστροφής του συνόλου των αδιάθετων (σ.σ μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων) και εν συνεχεία υποβολής αιτήματος επιστροφής των 1,185 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 αποφάσισε την επιστροφή και δέσμευση από τον EFSF όλων των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων του, τα οποία κατείχε το ΤΧΣ. Τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα ανέρχονταν στο ποσό των €10.933 εκατ. (δηλαδή η διαφορά μεταξύ €48.200 εκατ. που έλαβε το ΤΧΣ από τον EFSF αφαιρουμένων των €37.267 εκατ. που χρησιμοποιήθηκαν από το ΤΧΣ).

Σε υλοποίηση της ως άνω απόφασης του Eurogroup η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) τροποποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015 βάσει της τρίτης Τροποποιητικής Σύμβασης. Το ΤΧΣ είχε επομένως την υποχρέωση να επιστρέψει όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα στον EFSF μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015. Η επιστροφή ποσού μικρότερου από το συνολικό ποσό των €10.933 εκατ., θα αποτελούσε ουσιώδη παράβαση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και της απόφασης του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ, κα Α. Σακελλαρίου, δήλωσε «η επιστροφή των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων ήταν μια ρητή απαίτηση του Eurogroup, η οποία μείωσε ισόποσα το δημόσιο χρέος διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα για δανεισμό εκ νέου του ποσού αυτού για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών».

Γιατί ξόδεψε τα μετρητά και κράτησε τα ομόλογα το ΤΧΣ

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ αφού επισημαίνει ότι η χρήση των πόρων του ΤΧΣ «ήταν η δέουσα, βάσει των ενδεδειγμένων πρακτικών συνετούς διαχείρισης διαθεσίμων» αναφέρει ότι προτιμήθηκε να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων σε ομόλογα του EFSF λόγω των πληρωμών τοκομεριδίων που λάμβανε το ΤΧΣ, σε αντίθεση με τα χαμηλά ή μηδενικά έσοδα από τους τόκους των καταθέσεών του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εύλογο το αίτημα της επιστροφής των 1,185 δισ.

Η κα. Σακελλαρίου υπογραμμίζει ότι με δεδομένη την αποκλειστική χρήση τους, η επιστροφή των ομολόγων δεν περιόρισε τους συνολικά διαθέσιμους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση-εξυγίανση των τραπεζών.

«Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής επιστροφής των ομολόγων, και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου, αναδείξαμε προς τον EFSF ότι τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα υπερέβαιναν σε αξία τη διαφορά του συνόλου των εισφερθέντων κεφαλαίων από το συνολικό χρησιμοποιηθέν ποσό για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών» επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ σημειώνοντας ότι ετέθη το εύλογο αίτημα διαφοροποίησης και επιστροφής του ποσού των €1.185 εκατ. ώστε να διαμορφωθεί η κατάσταση όπως θα ήταν εάν για τις σχετικές εκταμιεύσεις είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ομόλογα του EFSF.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v