Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μεγάλη Εβδομάδα της ρευστότητας

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων με στόχο να φτάσουμε σε Eurogroup που θα αποδεσμεύσει πόρους. Πώς βγήκε ο μήνας και τι κρύβει ο μαραθώνιος για το ορόσημο της 8ης Απριλίου. Πονοκέφαλος 700 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση για την επόμενη έκδοση εντόκων.

Η Μεγάλη Εβδομάδα της ρευστότητας

Χθες το απόγευμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βγήκε ένας βαθύς αναστεναγμός ανακούφισης. Βγήκε ο μήνας. Τα λεφτά για την πληρωμή μισθών και συντάξεων είναι στη θέση τους. Οι πληρωμές θα γίνουν απολύτως κανονικά διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους αρμόδιες πηγές.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως είχε προηγηθεί ένας πραγματικός μαραθώνιος. Κάθε εκατομμύριο που έμπαινε στα ταμεία είχε τη σημασία του. Έκλεινε την τρύπα, η οποία πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ήταν ανοιχτή. Τα 120 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΔ έβαλαν το χεράκι τους, όπως και τα 80 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής, όπως άλλωστε και το «σκούπισμα» στα ταμειακά διαθέσιμα ΔΕΚΟ (Αττικό Μετρό και ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με πληροφορίες) και τα «ψιλά» της ρύθμισης εξπρές για ληξιπρόθεσμες οφειλές (πάνω από 120 εκατ. ευρώ).

Μ΄ αυτά και μ' αυτά ο μήνας βγήκε. Τα ζόρια όμως δεν τελείωσαν.

Επόμενο κρίσιμο ορόσημο, αυτό της 8ης Απριλίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για το «ρολάρισμα» τίτλων που λήγουν στις 14 Απριλίου.

Το ύψος τους φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα; Ποσοστό κοντά στο 50% ή 700 εκατ. ευρώ είχαν καλυφθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία από ξένους, οι οποίοι τώρα είναι «άφαντοι» και οι ελληνικές τράπεζες είναι νομικά δεσμευμένες από την ΕΚΤ να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κρατικό χρέος.

Κουτσά στραβά, οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν. Είναι απολύτως σαφές, όμως, ότι αν δεν κλείσει εποικοδομητικά (με τρόπο δηλαδή που θα απελευθερώνει ποσά από τους εταίρους προς την Ελλάδα) αργά ή γρήγορα η χώρα θα βρεθεί σε ταμειακό αδιέξοδο.

Η συμφωνία με τους εταίρους και η σταδιακή αποδέσμευση των κεφαλαίων που μπορούν να φτάσουν έως και τα 4,9 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ, 1,8 δισ. ευρώ από την τελευταία ευρωπαϊκή δόση του παλαιού προγράμματος και 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον EFSF) είναι καθοριστική.

Και στο σημείο αυτό έρχεται το επίσης καθοριστικό ερώτημα. Μια συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί τους εταίρους για να αποδεσμευθούν κεφάλαια στήριξης, θα περάσει – και αν ναι πόσο δύσκολα – από το ελληνικό κοινοβούλιο;

Ερχεται η λίστα

Υπό αυτή την ασφυκτική πίεση, στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσουν στους εταίρους μέχρι τη Δευτέρα, όπως έχει δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.

Η προετοιμασία για την κατάρτισή της συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπολείπονται πλέον λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή της.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχουν καταστρώσει στην κυβέρνηση, αμέσως μετά την κατάθεσή της, θα πρέπει να συγκληθεί το Euro Working Group και στη συνέχεια το Eurogroup, προκειμένου -αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο- να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος, διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, «πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», διαμηνύουν από την κυβέρνηση. Άλλωστε, και οι προ ολίγων ημερών ενστάσεις στο εσωτερικό μέτωπο όταν η Νάντια Βαλαβάνη υπαινίχθηκε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ήταν έντονες, αναγκάζοντας το Μαξίμου να την διαψεύσει.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το ελληνικό σχέδιο θα βασίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση τη φορολογική διοίκηση, τον δημόσιο τομέα, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Με αυτές τις κινήσεις, εκτιμά η κυβέρνηση, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν ιδιαιτέρως, δίνοντας βαθιά ανάσα για τη συνέχεια.

Από τη λίστα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα λείπουν και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με τα δεδομένα που έχει προσδιορίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, με στόχο τη συμμετοχή του δημοσίου και με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Θα περιλαμβάνονται επίσης ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού νόμου, το πλαίσιο για την είσπραξη δημοσίων εσόδων από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, καθώς και οι αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του Ελβετού υφυπουργού για διεθνή Οικονομικά θέματα Ζακ Βατεβίλ.

Οι προτάσεις που θα τεθούν υπόψιν των θεσμών θα είναι συγκεκριμένες, κοστολογημένες και χρονικά οριοθετημένες, διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες και προκειμένου να γίνουν αποδεκτές χωρίς καθυστερήσεις. Και παρά την αισιοδοξία την οποία εκπέμπουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα για την επικείμενη συμφωνία, οι ταμειακές ανάγκες είναι μεγάλες και ο κλοιός της ρευστότητας σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v