Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Θα πάρει χρόνο η λύση για τα κόκκινα δάνεια

Ο Γ. Σταθάκης τόνισε πως η εξυπηρέτηση του κοινωνικού στόχου πρέπει να μην προκαλέσει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα. Σχετικά με το ν/σ για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή.

Σταθάκης: Θα πάρει χρόνο η λύση για τα κόκκινα δάνεια

Λύση που να μην προκαλέσει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα, να μη δημιουργήσει παρενέργειες στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων και την ίδια ώρα να αντιμετωπίσει το κοινωνικό φαινόμενο που έχουν προκαλέσει τα κόκκινα δάνεια, αναζητά το υπουργείο Οικονομίας.

Αυτό ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης το πρωί της Παρασκευής από το βήμα του συνεδρίου Banking & Insurance Forum, με τίτλο «Τραπεζικό Σύστημα και Ιδιωτική Ασφάλιση: η επόμενη μέρα», ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια σύνθετο και για τον λόγο αυτό θα απαιτηθούν έξι μήνες έως την κατάθεσή του προκειμένου να είναι απόλυτα εντός των στόχων και δεσμεύσεων.

Ο υπουργός σημείωσε: "πρέπει να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν τη συγκυρία και ενώ έχουν διαθέσιμα εισοδήματα δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, και αυτών που αδυνατούν να τα πληρώσουν."

Και συμπλήρωσε "η εξυπηρέτηση του κοινωνικού στόχου πρέπει να μην προκαλέσει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα. Να μη δημιουργεί παρενέργειες στη λειτουργία της ομαλής εξυπηρέτησης των δανείων και να δώσει μία λύση που θα εξυπηρετήσει και τον στόχο να ανακάμψουν τα δάνεια και από κόκκινα να γίνουν πράσινα."

Όπως είπε "το τραπεζικό σύστημα, που όλοι χαιρόμαστε που είναι εκεί και έχει σταθεροποιηθεί σχετικά, θέλουμε να μπορεί να χρηματοδοτεί υπό κανονικούς όρους, την οικονομία ωστόσο είναι δέσμιο του προβλήματος των κόκκινων δανείων".

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις, για τις μεν μικρομεσαίες τόνισε "ότι το βιώσιμο κομμάτι πρέπει να διασωθεί πάση θυσία καθώς σήμερα βρίσκεται δέσμιο της υπερχρέωσης" για δε τις μεγαλύτερες τα πρόβλημα όπως είπε είναι γνωστά με κυρίαρχο το πτωχευτικό δίκαιο που πρέπει να αλλάξει.

Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για μεγαλύτερη ευχέρεια παρεμβάσεων από τις τράπεζες, "αλλά", όπως σημείωσε, "πρέπει να υπάρχουν ισχυροί προστατευτικοί δεσμοί αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία ώστε οι τράπεζες να έχουν ίσως κάποιο μεγαλύτερο λόγο στη διαδικασία αναδιάρθρωσης κάποιων επιχειρήσεων." Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι "μέσα από το διάλογο θα βρεθούν λύσεις που να στηρίζουν αυτό που έχει προοπτική".

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την παράταση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς ο υπουργός ανέφερε ότι είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή ενώ υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια και ότι είναι αποτέλεσμα "διαλόγου με όλους τους φορείς και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v