Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΜΙΔΑ: Απάνθρωπη και παράλογη η ρύθμιση

Με τη ρύθμιση για τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων τιμωρούνται βάναυσα οι ιδιοκτήτες που έδειξαν αλληλεγγύη στους ενοικιαστές τους, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ. Μοναδική διέξοδος η διαδικασία... έξωσης. Ζητά άμεση λύση στο φορολογικό και κοινωνικό πρόβλημα.

ΠΟΜΙΔΑ: Απάνθρωπη και παράλογη η ρύθμιση

Επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και την ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου, αποστέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόφασης για φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων.  

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς τον Υπουργό ΥΠΟΙΚ κ. Γιάνη Βαρουφάκη
Προς την Αναπληρώτρια Υπουργό ΥΠΟΙΚ κα Νάντια Βαλαβάνη
Την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαίδου.

ΘΕΜΑ: Απάνθρωπη ρύθμιση και διπλή συμφορά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές η υποχρέωση δήλωσης των ανείσπρακτων μισθωμάτων!!!

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, κα Γενική Γραμματεύς,

Διπλή συμφορά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές φέρνει η σημερινή κατάφωρα αντικοινωνική και παράλογη ρύθμιση της ΠΟΛ.1069/23.3.2015 της Γ.Γ.Δ.Ε κας Αικατερίνης Σαββαίδου, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων σε όλη τη χώρα θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για όλα τα μισθώματα του έτους 2014 που δεν έχουν εισπράξει από τους ενοικιαστές τους!

Και αυτό παρά τις ρητές και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή στις 15.12.2013, κατά την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ, που στηρίζονταν μεταξύ άλλων στο άρθρο 10 του ΚΦΕ (σύμφωνα με το οποίο «Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι ο φόρος που επιβάλλεται ετησίως στο εισόδημα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα»), ότι (επί λέξει):

«Με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ανείσπρακτα εισοδήματα, γι΄αυτό και εκλείπει ο λόγος και το δικαίωμα εκχώρησης των ενοικίων, ... ουδείς είναι υποχρεωμένος καν να δηλώνει ανείσπρακτα μισθώματα με το νέο Κώδικα, διαβάστε το... ισχύει αυτό που σας λέω, ουδείς υποχρεούται να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια...» (Βλ. σε βίντεο της Τηλεόρασης της Βουλής τη δήλωση του κ. Στουρνάρα στη σελίδα youtube pomidagr,  και παρόμοια κατηγορηματική δήλωση του Υφυπουργού κ. Γ. Μαυραγάνη στην Βουλή την ίδια ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013) «εξαφάνισε» την πάγια διάταξη της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, η οποία δικαίως επέτρεπε τη μη φορολόγησή τους γι΄αυτά, με στόχο να παγιδεύσει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δεν φτάνει που δεν εισέπραξαν τα ενοίκια του 2014 που δικαιούνταν, και ουδεμία πρακτική δυνατότητα έχουν να τα εισπράξουν από αδύναμους οικονομικά ή και «εξαφανισμένους» ενοικιαστές τους, τώρα θα πρέπει, για πρώτη φορά, να τα δηλώσουν ως δήθεν εισπραχθέντα εισοδήματα και να φορολογηθούν γι' αυτά από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 11% για τα πρώτα €12.000, και 33% για τα υπόλοιπα, πλέον χαρτοσήμου 3,6% για όλα τα μισθώματα πλην κατοικιών!!!

Ετσι τιμωρούνται με τον πιο βάναυσο και θηριώδη τρόπο όσοι υπομονετικοί ιδιοκτήτες στήριξαν και εξακολουθούν να δείχνουν έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς τους ενοικιαστές τους, περιμένοντας τους πότε θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους... '

Ομως τιμωρούνται ταυτόχρονα και οι ενοικιαστές, αφού το Κράτος αφήνει πλέον ως μοναδική διέξοδο από το μαρτύριο αυτό, την κίνηση των διαδικασιών έξωσης εναντίον όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους...

Για τους λόγους αυτούς σας ζητούμε να δώσετε άμεση λύση στο σοβαρότατο φορολογικό αλλά και κοινωνικό αυτό πρόβλημα, καθιερώνοντας τη δυνατότητα δήλωσής τους ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2, εφόσον δεν επιθυμείτε την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v