Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Στόχος ανάπτυξη 1,4% και πλεόνασμα 1,5%

Δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα η λίστα μεταρρυθμίσεων υποστηρίζει το Μαξίμου. Δεν θα μειωθούν μισθοί-συντάξεις. Κόβεται στο μισό η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015. Στην επιστολή του πρωθυπουργού στους ηγέτες η «απειλή» για παύση εξυπηρέτησης χρέους.

Μαξίμου: Στόχος ανάπτυξη 1,4% και πλεόνασμα 1,5%

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αύριο ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, το Brussels Group στις Βρυξέλλες, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα, λένε, είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4% (σ.σ. η πρόβλεψη του προϋπολογισμού μιλούσε για αύξηση ΑΕΠ 2,9%).

Συμπληρώνουν μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η τοποθέτησή τους επί προηγούμενων διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για το χρέος αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη αναφορά «αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο», αναφέρουν σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

Νέα νομοσχέδια

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προαναγγέλει για την επόμενη εβδομάδα μια σειρά δράσεων. Οπως αναφέρεται, ολοκλήρωσε την επεξεργασία των ακολούθων σ/ν που θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα:

(α) Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. όπως λειτούργησε μέχρι την ημέρα πραξικοπηματικής διακοπής της λειτουργίας της. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.

(β) Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε ιδίως με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της απελθούσας Κυβέρνησης. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.

(γ) Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.

(δ) Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v