Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bank of America: Οι 50 αποχρώσεις του Grexit!

Το Grexit δεν το θέλει κανένας, ενώ ακόμα και αν υπάρξει θα προηγηθούν πολλά επεισόδια, σύμφωνα με αναλυτή της Bank of America. Μεταξύ αυτών περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων και IOUs. Γιατί ο Τσίπρας θα περιμένει μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν υποχωρήσει.

Bank of America: Οι 50 αποχρώσεις του Grexit!

«Δημοσίως δείχνουν όλοι αισιοδοξία, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες είμαστε ανήσυχοι» δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για θέματα Ευρώπης της Bank of America, Gilles Moec, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg για την Ελλάδα. 

Στο θέμα των πιο πρόσφατων διαπραγματεύσεων πρόσθεσε ότι το να υπάρχει μια λίστα δε φτάνει. «Χρειάζεται να ξέρουμε ότι υπάρχει αρκετή υποστήριξη στην Ελλάδα για την πρακτική εφαρμογή των μέτρων».

Συμπλήρωσε επίσης ότι σε αυτήν τη φάση δεν είναι πιθανόν να δούμε ένα τρίτο ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης, καθώς οι Ευρωπαίοι θα θελήσουν να διατηρήσουν την πίεση στην Ελλάδα. Θα δώσουν όση στήριξη χρειάζεται για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα, αλλά η κατάσταση θα τραβήξει ίσως και για έναν ακόμα μήνα μέχρι να δούμε μια τελική συμφωνία.

Αν κρίνουμε από τον τόνο της πολιτικής συζήτησης, το ρίσκο για ένα Grexit έχει μάλλον μειωθεί, όμως από καθαρά χρηματοοικονομική άποψη έχει πιθανόν αυξηθεί. Κανείς ωστόσο δεν θέλει ένα Grexit, τουλάχιστον ενεργά, και κανείς δεν είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες ενός Grexit.

Οι συνέπειες θα είναι σίγουρα πιο σοβαρές για την Ελλάδα κι έτσι η εκτίμηση του κ. Moec είναι ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε αρκετά πράγματα από την ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη, πράγμα ξεκάθαρο και κατά τις πρόσφατες ελληνικές εκλογές.

Στο ερώτημα αν μπορεί η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη ο κ. Μoec απάντησε ότι υπάρχουν... 50 αποχρώσεις μέχρι να φτάσουμε σε αυτό, μεταξύ άλλων: περιορισμός στις κινήσεις κεφαλαίων, υποσχετικές IOUs κ.α., ώστε να διατηρείται το νομικό καθεστώς της Ευρωζώνης, προτού κάποιος βρεθεί έξω από αυτήν. Δε θα υπάρξει ξαφνικά κάποιο σημείο κατά το οποίο θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα είναι εκτός Ευρωζώνης.

Σε ερώτηση για τις πιθανότητες επιβίωσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης απάντησε ότι η κυβέρνηση είχε μία ευκαιρία να «τρομοκρατήσει» την Ευρώπη κι έτσι να αποκομίσει κέρδη στη διαπραγμάτευση μέσω του πιθανού κινδύνου μετάδοσης χρηματοδοτικών προβλημάτων στις υπόλοιπες χώρες του Νότου. Όμως η στρατηγική αυτή απέτυχε λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τώρα αυτό που απομένει στην ελληνική κυβέρνηση είναι να δείξει ότι αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή. Κι αυτό θα κάνει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή θα περιμένει μέχρι το τελευταίο λεπτό για να υποχωρήσει στα αιτήματα των εταίρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v