Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε αντιπολίτευση: Πάρτε θέση για ό,τι κάναμε

Ο πρωθυπουργός θα απαριθμήσει στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής τις βασικές κινήσεις του τελευταίου διμήνου και θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετηθούν. Εγκρίνει τη λίστα μεταρρυθμίσεων το κυβερνητικό συμβούλιο.

  • της Μαρίνας Μάνη
Τσίπρας σε αντιπολίτευση: Πάρτε θέση για ό,τι κάναμε

"Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις μέχρι τώρα κινήσεις μας; Κι αν διαφωνείτε, τοποθετηθείτε συγκεκριμένα". Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στην αντιπολίτευση το βράδυ της Δευτέρας, στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, τη διεξαγωγή της οποίας αποφάσισε ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα "για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης".

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο κ.Τσίπρας θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση, για παράδειγμα, επί των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και για τις 100 δόσεις ή για την δρομολόγηση των γερμανικών αποζημιώσεων-κατοχικού δανείου ή για την δικαστική συνδρομή που ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο για το θέμα της Siemens ή για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που συγκρότησε η Βουλή.

Και η παράταση

Πάντως, η αυριανή, έκτακτη, διαδικασία στην Ολομέλεια αναμένεται να έχει ένα ακόμη θέμα: την παράταση της δανειακής σύμβασης. Κι αυτό παρότι στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται αναφορά μόνο σε "ενημέρωση για ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης".

Κατά τις πληροφορίες, στη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Παρασκευή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε στον κ. Τσίπρα το θέμα της εκκρεμούσας συζήτησης για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό τον χρόνο συζήτησης, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το εν λόγω θέμα δεν θα μείνει εκτός ατζέντας αύριο.

Η διαδικασία, πάντως, είναι πολύ "σφικτή": Οπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν θα διαρκέσει πάνω... από 76 λεπτά, ενώ στο βήμα θα ανέβουν μόνο ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων. 

Εγκρίνει το κυβερνητικό συμβούλιο

Εν τω μεταξύ πάντως το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε την λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για το θέμα.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι κοστολογημένες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζεται, όπως επισημάνθηκε, η θετική συνεισφορά των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Πακέτο Γιούνκερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v