Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία σε... δόσεις βλέπει το Μαξίμου

Η γραμμή «συμφωνία-συμβιβασμός-λύση» που χαράσσει το Μαξίμου μετά τις εσωτερικές διεργασίες. Ποια είναι τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Η στόχευση για το 1,9 δισ. από την ΕΚΤ και οι φωνές για stop στις πληρωμές χρέους.

  • των Μαρίνας Μάνη, Φίλιππου Πανταζή
Συμφωνία σε... δόσεις βλέπει το Μαξίμου

Σε πείσμα των αρνητικών μηνυμάτων που έστειλε το Brussels Group στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει προσέγγιση και «συμφωνία σε δόσεις», αντί ρήξης.

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου παραδέχεται τη δραματικότητα των στιγμών, ορίζοντας για απόψε (8 μ.μ.) έκτακτη ειδική συνεδρίαση της Βουλής, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει το Σώμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης – πιθανότατα και για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Ο ειδικός χαρακτήρας αφορά το «μάχιμο» της διαδικασίας αφού θα διαρκέσει μόλις 70 λεπτά, με το δικαίωμα λόγου να περιορίζεται στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων.

Κατά το Μαξίμου πάντως, ο κ. Τσίπρας θα προκαλέσει τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση («συμφωνείτε ή διαφωνείτε;») για τις νομοθετικές και λοιπές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αυτό το δίμηνο – από τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, μέχρι τις γερμανικές αποζημιώσεις, την επίσημη επαναφορά της υπόθεσης Siemens ή την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους που συγκρότησε η Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει σε αυτήν τη δοκιμασία έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως του κόμματός του για το περιεχόμενο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης (σ.σ. η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε χθες το απόγευμα την τακτική της κυβέρνησης με τους εταίρους) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε αμέσως μετά στη Βουλή και... επί εξάωρο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 π.μ.).

Συμφωνία αντί ρήξης, αλλά...

Το κόμμα και η κυβέρνηση κινήθηκαν στη γραμμή «συμφωνία-συμβιβασμός-λύση» που θα περνά όμως από πολλά στάδια και... σκοπέλους, καθώς «ούτε η κυβέρνηση θα δεχθεί υφεσιακά και αντικοινωνικά μέτρα (μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικές και εργασιακές ανατροπές) αλλά ούτε κι οι εταίροι θα παραδώσουν τα όπλα.

Οι οπαδοί της ρήξης –δηλαδή οι προερχόμενοι από την Αριστερή Πλατφόρμα– συναρτούν τις εξελίξεις στο κλείσιμο της στρόφιγγας, καθώς τονίζουν ότι «αν δεν πάρουμε τα ποσά που δικαιούμαστε δεν θα μπορούμε και δεν θα πρέπει να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στους δανειστές», αλλά να διαθέσουμε τους ίδιους πόρους για τις εσωτερικές μας ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αυτά τα στελέχη μιλούν για «ρήξη εντός της ευρωζώνης» και όχι για έξοδο από το κοινό νόμισμα...

Κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, οι μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από την κυβέρνηση «έχουν θετική δημοσιονομική απόδοση και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία ειισοδήματα στα υψηλά».

Εμφάνισε ως στόχο έτους δε, να κλείσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,4% «χωρίς να συνεκτιμάται η θετική συνεισφορά που θα έχουν τα 2 δισ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ».

Δεν φταίει... το Πάσχα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου:

* Την Τετάρτη είναι δυνατόν να συνεδριάσει το EuroWorking Group, αλλά «παλεύουμε για το Eurogroup», όπως έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι το παλεύουμε που ειπώθηκε δεν σχετίζεται με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που προκύπτουν από το το Πάσχα των Καθολικών (την ερχόμενη Κυριακή), αλλά με τα άλυτα ζητήματα που αφορούν το σύνολο της διαπραγμάτευσης.

* Είναι εφικτή η άμεση απόδοση στη χώρα του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

* Δεν τίθεται θέμα «αποκρατικοποιήσεων», αλλά «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Που σημαίνει ότι σε όλες τις υπό συζήτηση περιπτώσεις (με αιχμή τον ΟΛΠ, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια) θα προταχθούν συμπράξεις, με το Δημόσιο να διατηρεί ποσοστό (π.χ. 34%) και το management να δίνεται στους ιδιώτες.

* Προβολή των μέτρων που θα αποφέρουν άμεσο ρευστό, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων, η κλήρωση των αποδείξεων και ο ηλεκτρονικός τζόγος.

Στους κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού πλάνου συμπεριλαμβάνονται η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου κι ο επαναπατρισμός των αδήλωτων χρημάτων με φόρο 15%.

* Ενα από τα σημεία στα οποία σκαλώνει η διαπραγμάτευση είναι ο ΦΠΑ. Η αρχική σκέψη για αύξησή του στα «πλούσια» νησιά (Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη) που πρότεινε η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη φαίνεται ότι εγκαταλείπεται. «Νομικά δεν επιτρέπεται η απένταξή τους από το καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει συνολικά στα νησιά του Αιγαίου», δήλωσε στο Euro2day.gr κυβερνητική πηγή. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ισοδύναμο και το θέμα παραμένει ανοικτό...

* Για εργασιακά και ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές, αν και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν προς την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων (εξαιρουμένων των ειδικών περιπτώσεων, όπως οι μητέρες ανήλικων τέκνων).

Τα δύσκολα έρχονται

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση σε μία σειρά θεμάτων, την ώρα που ερωτήματα προκαλεί η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στην εφημερίδα Die Welt ότι «αναμένουμε τη λίστα (με τις μεταρρυθμίσεις) στις αρχές της εβδομάδας».

Και μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να πλήρωσε κανονικά μισθούς και συντάξεις, βγάζοντας «καθαρό» τον Μάρτιο (μετά από έναν αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων έως το απόγευμα της Πέμπτης), ωστόσο τα ακόμα πιο δύσκολα έρχονται. Ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος είναι η 8η Απριλίου, όταν ο ΟΔΔΗΧ βγαίνει για εξάμηνα έντονα προκειμένου να ρολάρει την έκδοση που λήγει στις 14 του μήνα. Εν προκειμένω, απαιτούνται 1,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 700 εκατ. ευρώ τα είχαν αγοράσει τον Οκτώβριο και πλέον δεν μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την απαγόρευση Ντράγκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v