«Iσως πρέπει να ρισκάρουμε ένα Grexit»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής A. G. Lambsdorff εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την Αθήνα δηλώνοντας ότι ίσως και να επιδιώκει ένα Grexit. Παράλληλα, εκπρόσωποι του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή αντιτίθενται σθεναρά στην προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας.

«Iσως πρέπει να ρισκάρουμε ένα Grexit»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Alexander Graf Lambsdorff δήλωσε σήμερα στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο ότι «θα πρέπει ίσως να ρισκάρουμε ένα Grexit».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Spiegel «δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλει αυτή η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί οι δηλώσεις που γίνονται από κάποιους υπουργούς, δείχνουν περισσότερο ότι θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, την ώρα που γίνονται διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στο να μείνουν σε αυτήν».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι τα μέτρα που συζητιούνται στην Αθήνα είτε είναι πολύ δύσκολα στην εφαρμογή τους, είτε απλώς δεν αρκούν. Για παράδειγμα η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ή η αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. «Πρόκειται για μέτρα που λειτουργούν άπαξ και δεν έχουν τη διάρκεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί σε βάθος χρόνου» είπε.

Στη συνέχεια δήλωσε: «Πάντα λέγαμε, ήδη από το FDP, ότι θέλουμε πολύ ευχαρίστως να κρατήσουμε τους Έλληνες στην ευρωζώνη, αλλά γι' αυτό χρειαζόμαστε αξιόπιστες και ελέγξιμες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει δέκα μέρες ακόμα για να παρουσιάσει κάτι. Αλλά πρέπει να πω πως αν όλα συνεχίσουν να γίνονται στο iPad και όχι σε χαρτί, αν όλα συνεχίσουν να είναι αδύνατον να ελεγχθούν, τότε δε βλέπω το λόγο που θα έπρεπε να δοθούν περαιτέρω χρήματα. Ίσως τότε θα έπρεπε κανείς πράγματι να ρισκάρει αυτό που λεέι ο κ. Λαφαζάνης, που στο μεταξύ συζητά και ο κ. Βαρουφάκης, και οι δυο τους υπουργοί που έκαναν δηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να ρισκάρει κανείς ένα Grexit και να φτιάξει κατόπιν ένα σχέδιο, για το πώς θα βοηθήσει τη χώρα μετά από την αποχώρισή της από την ευρωζώνη».

Δυσαρέσκεια για τις επαφές με τη Μόσχα

Την ίδια στιγμή δυσαρέσκεια προκαλεί στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Μόσχα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή Manfred Weber δήλωσε ότι ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να στρέψει τους Ευρωπαίους τον έναν εναντίον του άλλου, παίζοντας το παιχνίδι του στις πλάτες του ελληνικού λαού. «Το φλερτ του με τη Ρωσία δυσκολεύει μία εποικοδομητική λύση με την Ευρώπη στα οικονομικά ζητήματα», είπε στο Spiegel. « Θα πρέπει να το σκεφτεί καλά αν θέλει ως συνέταιρο το αυταρχικό και επιθετικό σύστημα της Μόσχας και όχι τους ελεύθερους και δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες έχουν δείξει μεγάλη αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του Αlexander Nowak και με τον πρόεδρο της Gazprom - Chef Alexej Miller. Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων στο Spiegel η Ελλάδα, που επενδύει πολλά σε αυτές τις συναντήσεις, θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία.

Συνάδελφοι του M. Weber στο ΕΛΚ είναι ιδιαίτερα αυστηροί όταν αναφέρονται σε αυτήν την προσέγγιση. «Το να είσαι μέλος στην Ε.Ε. σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη - και όχι κόλπα. Όποιος παίζει με τη φωτιά, και ζητά τώρα βοήθεια από τη Ρωσία, μπορεί να καεί», απείλησε ο Herbert Reul, πρόεδρος της ομάδας του CSU/CDU στην Ευρωβουλή. Ο Gunther Kirchbaum, ειδικός σε θέματα Ευρώπης του CDU, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και εμπιστοσύνη. «Αντί να ζητά βοήθεια από τους συντρόφους στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας πρέπει επιτέλους να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη και αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Άλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν πάντως στο Spiegel ότι δεν ανησυχούν για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν στη Μόσχα ακριβώς στο χρονικό διάστημα όπου επίκειται η ελληνική χρεοκοπία. Άλλωστε, αναφέρουν, ο πρωθυπουργός έχει επισκεφτεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποδεικνύοντας πόσο σημαντική του είναι η Ευρώπη. Το να ζητήσει η Ελλάδα καλύτερες τιμές στο αέριο, δεν αποτελεί απομάκρυνση από τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v