Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός θα μας βρείτε απέναντι

Θα στηρίξουμε μια σοβαρή συμφωνία ακόμα και αν δεν την ψηφίσει το κόμμα σας, τόνισε ο Α. Σαμαράς. Χάνετε χρόνο και τα αδιέξοδα πυκνώνουν. Επί δυο μήνες δεν κυβερνάτε και οδηγείται τη χώρα σε ρήξη. Ο λαός δεν σας ψήφισε για ρίξετε την Ελλάδα στα βράχια, είπε.

Σαμαράς: Αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός θα μας βρείτε απέναντι

Αγωνιζόμασταν κάθε ημέρα για να βγούμε από μνημόνιο, ενώ εσείς έχετε μνημόνιο χωρίς λεφτά. Θα έπρεπε να έχετε φέρει την επέκταση του μνημονίου στην βουλή και μιλάτε για επιστροφή της δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς από το βήμα Βουλής.

Φτάσατε σε σημείο να θίγετε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε. Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Επειδή είμαι της αντρικής σχολής θα μιλήσω ευθέως. Μακάρι να είχε η Ελλάδα δέκα Παπασταύρου. Για αυτά που καταγγείλατε έχουν δοθεί απαντήσεις.

Ρίχνετε λάσπη στη Βουλή. Χρειάζεται να κατασκευάσετε στη ΝΔ έναν Κατρούγκαλο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν μας ενημερώσαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ζητάτε ενημέρωση σε τι; Χτυπάτε την αντιπολίτευση για να ακούσουν οι δικοί σας. Επί δυο μήνες δεν κυβερνάτε.

Οδηγείτε σε ρήξη τη χώρα και θέλετε την αντιπολίτευση συνένοχο. Εμείς είμαστε με την Ελλάδα και οτιδήποτε ωφελεί την Ελλάδα μας βρίσκει σύμφωνους. Οτιδήποτε όμως δεν την ωφελεί μας βρίσκει απέναντι, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Από τον καιρό που προκαλέσατε τις εκλογές τα έσοδα μειώθηκαν. Αν εμπνέατε εμπιστοσύνη δεν θα υπήρχε φυγή καταθέσεων.

Συμφωνούν οι συνιστώσες σας για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και αεροδρομίων. Την αναστολή μεταρρυθμίσεων η τρόικα την έχει εγκρίνει; διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

Όπως υπογράμμισε, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κανείς δεν βλέπει πουθενά. Έχετε πάρει υφεσιακά μέτρα με την μορφή παύσης πληρωμών στο εσωτερικό σε νοσοκομεία και άλλους φορείς.

Θα σας στηρίξουμε κ. Τσίπρα αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα νέο κύκλο θυσιών. Μπορούμε να βρούμε ένα πακέτο μέτρων που θα λύσει το πρόβλημα.

Το πρόβλημά σας είναι πως ένα μεγάλο μέρος του κόμματος σας θέλει την χώρα εκτός ευρώ. Χάνετε χρόνο και τα αδιέξοδα πυκνώνουν.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγμάτευση δεν έκανε ποτέ. Διαπραγμάτευση χωρίς στοιχεία δεν γίνεται. Ακόμα και απόψε γενικόλογες προτάσεις ακούμε, σημείωσε.

Δεν τολμήσατε να φέρετε το αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στη Βουλή. Τόσο υπερήφανοι ήσασταν για αυτή. Υπογράψατε αγγλικό δίκαιο, αξιολόγηση θα γίνει πρώτα από την τρόικα και μετά από το Eurogroup, αυτό καταφέρατε. Έχετε αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα από το email Χαρδούβελη όπως το ΦΠΑ και την αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Τι θα γίνει φέτος με το δημοσιονομικό κενό; Αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς. Δεν γνωρίζετε το ύψος του. Όμως ότι μας λείψει φέτος θα πρέπει να μας το δανείσουν οι πιστωτές και όχι οι αγορές, είπε.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι η φράση ουδείς αναμάρτητος αναφέρθηκε για τα ξένα μέσα.

Αν δεν πληρώσετε τη δόση του ΔΝΤ αυτό σημαίνει ένα πιστωτικό γεγονός που θα παρασύρει όλο το χρέος. Είναι ίσως το πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αν αυτό έχετε σκοπό θα μας βρείτε αντίθετους.

Δεν σας παίρνει να κάνετε συγκρίσεις με την δική μας κυβέρνηση. Με εμάς δεν υπήρχε θέμα πληρωμής συντάξεων, τα spreads ήταν ψηλά και οι ξένοι οίκοι δεν μας υποβάθμισαν.

Μια σοβαρή συμφωνία εμείς θα την στηρίξουμε, δήλωσε ο κ. Σαμαράς το θέμα είναι αν θα την στηρίξει το κόμμα σας.

Ηδη ψηφίσαμε τα δυο πρώτα νομοσχέδιά σας αλλά μην μας θεωρείται δεδομένους. Τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν θα σας ακολουθήσουμε στην καταστροφή. Να συμφωνήσετε άμεσα τώρα. Πιστεύεται ότι θα αλλάξετε όλη την Ευρώπη αλλά θυσιάζετε την Ελλάδα. Κοιτάξτε μην ρίξετε τη χώρα στα βράχια. Πήρατε εντολή να αλλάξετε το μνημόνιο χωρίς ατύχημα Ο κόσμος δεν θα ψήφισε να βγάλετε τη χώρα εκτός ευρώ. Το πρόβλημά σας δεν είμαστε εμείς, το πρόβλημα είναι εδώ στη Βουλή και το κόμμα σας, τόνισε.

Εγώ θα βοηθήσω ακόμα και για τα 1,9 δισ. της ΕΚΤ που κακώς τα κρατούν. Αλλά κάντε γρήγορα, δεν έχετε πολύ χρόνο. Εγώ στη θέση σας δεν θα συγκαλούσα τη Βουλή εν ώρα διαπραγματεύσεων, τόνισε.

«Μας φέρατε εδώ για να σας ακούσει η αριστερή σας πτέρυγα»

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Τσίπρα πως ξαναγύρισε απόψε στο ρόλο που του πάει, αυτόν του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λέτε όλα στο φως και μας έχετε στο σκοτάδι για τα συγκεκριμένα μέτρα που έχετε στείλει. Ζητάτε συναίνεση και δεν φέρατε στη Βουλή. Φέρτε τα μέτρα να τα δούμε, τόνισε.

Αυτό που υπογράψατε λέγεται μνημόνιο, όλοι το καταλαβαίνουν, είπε ο ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επενδύσεις θέλετε, σας νοιάζουν; διερωτήθηκε ο κ. Σαμαρας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τον ΕΝΦΙΑ.

Μας φέρατε εδώ για να σας ακούσει η αριστερή πτέρυγα. Εμείς λέμε πρώτα η πατρίδα και μετά το κόμμα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v