Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «χρησμός» Δραγασάκη για τον ΟΛΠ

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τον διαγωνισμό η γραμμή που χαράσσει η κυβέρνηση. Το εσωτερικό μέτωπο και το ερώτημα της στάσης των δύο βασικών διεκδικητών του διαγωνισμού. Τι είπε στη Βουλή ο υπουργός για το μοντέλο πώλησης.

Ο «χρησμός» Δραγασάκη για τον ΟΛΠ

Εντείνεται η σύγχυση για την τύχη του ΟΛΠ καθώς λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη από το Πεκίνο πως θα προχωρήσει ο διαγωνισμός του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει πώληση του 67,7%, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε στη Βουλή πως με τους Κινέζους μίλησε για "ένα μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση, για ένα κοινοπρακτικό σύστημα με τη συμμετοχή του Δημοσίου".

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αυγή, "συνεργάτες του Γιάννη Δραγασάκη διευκρινίζουν πως δεν τίθεται θέμα πώλησης του 67,7% του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ), αλλά θα ισχύουν οι προγραμματικές δηλώσεις περί κοινοπραξιών, ενώ επισημαίνουν πως το Δημόσιο θα διαθέτει αυξημένη παρουσία που θα διασφαλίσει μελλοντικές υπεραξίες οι οποίες θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος".

Δεν είναι γνωστό αν το μοντέλο που έχουν στο μυαλό τους στην κυβέρνηση προβλέπει πώληση μειοψηφικού ή πλειοψηφικού ποσοστού του ΟΛΠ, ούτε είναι γνωστό το ποσοστό που επιθυμεί να διατηρήσει το Δημόσιο. Είναι, πάντως, σχεδόν σίγουρο πως πρόκειται για άλλον διαγωνισμό από αυτόν που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ και στον οποίο έχουν παραμείνει δύο ενδιαφερόμενοι: η κινεζική Cosco και η δανέζικη APM Terminals.

Στην αγορά προσπαθούν να μετρήσουν τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από άλλους υποψήφιους στην περίπτωση που αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού π.χ. με πώληση του 51% ή μικρότερου ποσοστού.

Πάντως η χθεσινοβραδινή δήλωση του κ. Δραγασάκη στη Βουλή έρχεται να καλύψει και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα ο οποίος είχε δηλώσει πως "η κυβερνητική θέση (σ.σ. κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου) που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής".

Ο κ. Δρίτσας είχε υποστηρίξει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του πως "ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ" και πως η κυβέρνηση θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v