Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Μήνυμα για τολμηρούς παίκτες στέλνει το ΧΑ

Οι προσδοκίες ότι τελικά θα βρεθεί λύση με τους δανειστές και η Ελλάδα θα κάνει μεταρρυθμίσεις ανεβάζουν το ενδιαφέρον για μετοχές του Χ.Α., ενώ το σορτάρισμα στις ελληνικές μετοχές έχει πέσει εντυπωσιακά. Κάποιοι όμως εκφράζουν επιφυλάξεις.

Bloomberg: Μήνυμα για τολμηρούς παίκτες στέλνει το ΧΑ

Αν και το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται για τέταρτο συνεχές τρίμηνο σε πτώση και παρότι η αστάθεια στην Ελλάδα κορυφώνεται, οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε βελτίωση της κατάστασης, γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Ένα ETF (Exchange Traded Fund) με αντικείμενο ελληνικές μετοχές αυξάνεται από βδομάδα σε βδομάδα από την αρχή του έτους φτάνοντας τα 167 εκατ. Το σορτάρισμα στις ελληνικές μετοχές έχει πέσει αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο κι η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτικοευρωπαϊκή αγορά που παρουσιάζει πτώση από τον Ιανουάριο σε αυτόν τον τομέα.

Τα σκαμπανεβάσματα στις ελληνικές μετοχές έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητά έναν νέο συμβιβασμό με τους πιστωτές προκειμένου να απελευθερωθούν χρήματα από τα ελληνικά προγράμματα βοήθειας. Ωστόσο, όσοι επενδυτές δείξουν την τόλμη να στοιχηματίσουν υπέρ μιας ενδεχόμενης λύσης μπορεί να δουν μεγάλα κέρδη καθώς τα κέρδη των μετοχών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά αν η χώρα εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον Αντρέα Κοντογούρη της Beta Securities SA.

«Αυτοί οι επενδυτές θέλουν να είναι ένα βήμα μπροστά από τις αγορές», δηλώνει ο κ. Κοντογούρης στο Bloomberg. «Είναι πιθανόν ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα όχι μόνο θα έχει μια καινούρια χρηματοδοτική συμφωνία, αλλά κι ότι θα αρχίσει να υιοθετεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τότε τα πράγματα θα αρχίσουν ξαφνικά να φαίνονται πολύ καλύτερα».

Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν έχει ακόμα πάρει σάρκα και οστά αφού με βάση τους τεχνοκράτες των θεσμών που δανειοδοτούν τη χώρα οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να παραδοθούν τη Δευτέρα χρειάζονται δουλειά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα όμως διαρροές, η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί στο 1,4%. Έτσι, καθώς το Χ.Α. βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από το 2012, χρηματιστηριακοί παράγοντες αναμένουν δυναμική επάνοδο.

Εντός του έτους ο δείκτης ανέβηκε πέντε μονάδες μέσα σε έξι ημέρες. Κι αυτό ενώ η μεγαλύτερη άνοδος για αυτήν την περίοδο στον Stoxx Europe 600 index ήταν 2,7%. Τα στοιχεία της Markit δείχνουν ότι τα στοιχήματα short στο ETF Global X FTSE Greece 20 μειώθηκαν στο 1,6%, αφού έφτασαν το 20% το Δεκέμβρη. Το σορτάρισμα είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερο από ό,τι σε ETFs της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

Ωστόσο, ο Βασίλης Πατίκης, επικεφαλής σύμβουλος παγκοσμίων αγορών για την Τράπεζα Πειραιώς, δήλωσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα λόγω της αστάθειας της αγοράς. «Υπάρχει ακόμα πολλή αβεβαιότητα για να προβλέψει κάποιος το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η αγορά καθοδηγείται σχεδόν ολοκληρωτικά από την πολιτική, καθιστώντας αδύνατη μία εκτίμηση που θα βασίζεται σε θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας».

«Κάποιοι επενδυτές προσπαθούν προφανώς να βγάλου γρήγορα κέρδη στην Ελλάδα» είπε ο Ion-Marc Valahu, συνιδρυτής του Clairinvest στη Γενεύη. «Προσωπικά πιστεύω ότι η όποια επάνοδος θα διαρκέσει το πολύ κάποιες βδομάδες. Με την ποσοτική χαλάρωση να ανεβάζει ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχουν πιο εύκολα μέρη για να κερδίσει κανείς χρήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v