Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες σε νευρική κρίση για εκροές-ρευστότητα

Αμεση λύση ζητά το τραπεζικό σύστημα που βίωσε νέες εκροές €3-3,5 δισ. το Μάρτιο. Απόλυτη ανάγκη να αποφευχθούν ακραίες λύσεις, όπως περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων. Μικρό καλάθι για σήμερα από ΕΚΤ, αλλά σιγουριά για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ.

Τραπεζίτες σε νευρική κρίση για εκροές-ρευστότητα

Μικρό καλάθι κρατούν οι τραπεζίτες για τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς είναι όλα στον... αέρα και, παρά το όποιο θετικό κλίμα αποτυπώνεται στην πορεία της διαπραγμάτευσης, οι σοβαρές αποφάσεις από την ΕΚΤ αναμένεται να ληφθούν αφού προηγηθεί η απόφαση του Εurogroup.

Ωστόσο, το σύστημα διψάει για ρευστότητα κι οι διοικήσεις των τραπεζών δηλώνουν ότι η κατάσταση έχει περάσει στο κόκκινο δεδομένου του διπλού χτυπήματος: αφενός της αιμορραγίας στις καταθέσεις που πλησιάζει συνολικά τα 30 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα, αφετέρου του συνεχόμενου περιορισμού της δεξαμενής των collaterals.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες εκροές καταθέσεων. Εάν υπάρξει νέο κύμα τότε τα περιοριστικά μέτρα θα είναι αναπόφευκτα και άμεσα. Ελπίζουμε να μη φθάσουμε έως εκεί και από σήμερα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες επαναφοράς της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Στο ερώτημα τι αναμένει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαντούν ότι «όλα εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση, από τους θεσμούς και εν τέλει από το επικείμενο (όποτε αυτό γίνει) Εurogroup». Ουσιαστικά, οποιαδήποτε σημαντική απόφαση από την ΕΚΤ μεταφέρεται για μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup ενώ κατά τη σημερινή θα επανεξετασθεί για μία ακόμη φορά ο Έκτακτος Μηχανισμός Παροχής Ρευστότητας της ΤτΕ (ELA).

ΔΝΤ και έντοκα

Βέβαια, υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου τονίζουν στο euro2day.gr ότι η δόση των 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της 9ης Απριλίου θα πληρωθεί καθώς όλα δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση φέρεται να έχει βρει τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Όσο για τα έντοκα των 700 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν προς τις ξένες τράπεζες τη 14η Απριλίου, ουδείς ακόμη μπορεί να απαντήσει για το αν υπάρχουν τα κεφάλαια, ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τότε πιθανότατα θα γίνει το Εurogroup και θα έχουν, εφόσον όλα εξελιχθούν κατ' ευχήν, εκταμιευτεί κεφάλαια.

Στην αντίθετη περίπτωση όπου δεν υπάρξει συμφωνία, εκτιμούν ότι έρχεται πιο κοντά η πιθανότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων... Αξίζει να αναφερθεί ότι όσον αφορά τα έντοκα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου και απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές από την Κίνα και τη Ρωσία μέχρι την Pimco, με αβέβαια ωστόσο αποτελέσματα.

Καταθέσεις

Στο μέτωπο των καταθέσεων εκτιμάται ότι τον Μάρτιο οι απώλειες άγγιξαν τα 3-3,5 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στον euro2day.gr ότι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες είναι ελεγχόμενη, ωστόσο το σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο και δεν αντέχει νέα αιμορραγία δισεκατομμυρίων.

«Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις συνέπειες της παρατεταμένης αβεβαιότητας αλλά και για τα μέτρα που ίσως χρειασθεί να ληφθούν ως έσχατη λύση», αναφέρει παράγοντας και προσθέτει: «Η γνώση της κατάστασης μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα κλείσει εντός των επόμενων 15 ημερών έστω και στο παρά ένα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v