Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες οφειλές επικουρικής ασφάλισης μπαίνουν σε ρύθμιση

Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΕΤΕΑ για τη ρύθμιση οφειλών προς το επικουρικό ταμείο. Ζεστό χρήμα 12,5 εκατ. ευρώ μπήκε στα ταμεία του ΙΚΑ. Από αύριο οι αιτήσεις για τα υπόλοιπα ταμεία. Και ηλεκτρονικά κατασχετήρια από τις 6 Απριλίου.

Ποιες οφειλές επικουρικής ασφάλισης μπαίνουν σε ρύθμιση

Το σύνολο των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 2 Μαρτίου 2015 μπορούν να ρυθμίσουν έως τις 30 Απριλίου, οι χιλιάδες οφειλέτες, και το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση.

Εχθές, κοινοποιήθηκε και η εγκύκλιος του ΕΤΕΑ, με την οποία καθορίζεται ότι μπορούν να ενταχθούν προς ρύθμιση:

1. Το σύνολο των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 2.3.2015, οφειλές δηλαδή μισθολογικών περιόδων έως 31.1.2015. Συνεπώς, οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑ θα μπορούν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές περιόδων μέχρι και τις 30.11.2013. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές περιόδων από την 1η.12.2013 και μετά, ρυθμίζονται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΙΚΑ.

2. Οι καθυστερούμενες οφειλές, που τελούν σε αναστολή είσπραξης, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη.

3. Οφειλές που έχουν υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις που δεν έχουν απολεσθεί.

4. Οφειλές που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια μέχρι συνολικού ποσού 500.000 ευρώ.

5. Αυτοδίκαια, το υπόλοιπο της οφειλής, εφόσον υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, των οφειλετών που είναι ενταγμένοι στον προσωρινό διακανονισμό του ν.3943/2011, άρθρο 48.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι:

1) Η υποβολή άπαξ σχετικού αιτήματος από τον οφειλέτη μέχρι 30.4.2015.

2) Η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.3.2015 και εφεξής. Εφόσον η περίοδος υποβολής του αιτήματος υπαγωγής λήγει την 30ή.4.2015, τρέχουσες εισφορές θεωρούνται των μισθολογικών περιόδων 2ος/2015 και 3ος/2015.

Η καταβολή τους πιστοποιείται διά της ΑΠΔ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

3) Ειδικά, για τη ρύθμιση οφειλών που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια απαιτείται μόνο η υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Όροι της ρύθμισης

1) Το σύνολο της οφειλής, κύρια οφειλή και πάσης φύσεως επιβαρύνσεις (προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη, τόκοι, κ.λπ.), κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα.

2) Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση χορηγείται έκπτωση επί των πάσης φύσης επιβαρύνσεων, εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων, ως ακολούθως:

Αριθμός Δόσεων - Ποσοστό Έκπτωσης επί των Επιβαρύνσεων

Εφάπαξ (1 δόση) 100%
από 2 έως 36 80%
από 37 έως 50 70%
από 51 έως 72 60%
από 73 έως 100 50%

3) Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

4) Κύρια οφειλή άνω των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με μηνιαίο επιτόκιο 0,25% (ετήσιο επιτόκιο 3,00%). Σε κύρια οφειλή έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση λόγω της ρύθμισης.

5) Στη περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των επιβαρύνσεων, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

6) Στις περιπτώσεις όπου οφειλέτης με ενεργή προηγούμενη ρύθμιση, αιτείται την υπαγωγή του στην παρούσα ρύθμιση, ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να επιλέξει είναι η διαφορά του ανώτατου αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης (100 δόσεις) και του αριθμού των δόσεων που έχουν ήδη καταβληθεί στην προηγούμενη ρύθμιση που ήταν σε ισχύ.

7) Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής, χορηγείται στους υπόχρεους οφειλέτες μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής. Το εν λόγω πιστοποιητικό επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Διαδικασία αποπληρωμής

1) Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται εντός 5 ημερολογιακών ημερών από την επίδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση.

2) Καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των υπόλοιπων δόσεων της ρύθμισης είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, ξεκινώντας από τον επόμενο της πρώτης πληρωμής μήνα.

Απώλεια ρύθμισης

Η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση:

1) Καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός μιας δόσης της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης.
2) Μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
3) Μη καταβολής ενοικίων δύο συνεχόμενων μηνών, σε περίπτωση ρύθμισης οφειλών από ενοίκια.

Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως συνέπεια για το σύνολο της οφειλής:

■την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
■την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,
■την επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Επισημαίνεται ότι οι οφειλέτες που θα απολέσουν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης, δύνανται να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση, των 12 δόσεων.

Αναστολή αναγκαστικών μέτρων

Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν σε διακανονισμό και τηρούν τους όρους του, προβλέπεται η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Συγκεκριμένα:
■ Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
■Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσον έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

■Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής οφειλών.

Προσοχή: Εκκρεμή αιτήματα υπαγωγής σε προηγούμενη ρύθμιση πρέπει να επικαιροποιηθούν με νέα αίτηση υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση.

ΙΚΑ: Αμείωτο το ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ, καθώς σε 4 ημέρες έχουν κατατεθεί και έχουν εγκριθεί 6.100 αιτήσεις, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία του ιδρύματος 12,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καθημερινά κατατίθενται πάνω από 1.400 αιτήσεις, για μικρές οφειλές, όπως φαίνεται από τα ρυθμιζόμενα ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη μέρα κατατέθηκαν 1.300 αιτήσεις για χρέη της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, τη δεύτερη 1.661 αιτήσεις για 93 εκατ. ευρώ, την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκαν 1.776 αιτήσεις για ρυθμιζόμενα ποσά της τάξης των 86 εκατ. ευρώ και χθες κατατέθηκαν 1.363 αιτήσεις για ρύθμιση 109 εκατ. ευρώ. Συνολικά, μέσα σε 4 ημέρες στο ΙΚΑ εισέρρευσε ζεστό χρήμα 12,5 εκατ. ευρώ.

Από σήμερα, ξεκινά η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Μάλιστα, βάσει της διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 150 δόσεις.

Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει πως οι οφειλές των εν λόγω νομικών προσώπων που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 2/3/2015 (αφορούν εισφορές περιόδου μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015), κεφαλαιοποιούνται έως 31/12/2014 και ρυθμίζονται, κατόπιν αιτήσεως, σε έως 150 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει πως η ισχύουσα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να καλέσει κάθε μία ξεχωριστά για να τις ενημερώσει για τις διατάξεις του νέου νόμου.

Να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση, που θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος Απριλίου, αναμένεται να ανοίξει για τους οφειλέτες των υπόλοιπων ασφαλιστικών οργανισμών αύριο, Πέμπτη. Από τις 8 Απριλίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά.

Προσοχή: Ηλεκτρονικά θα μπορεί από τις 6 Απριλίου να αποστέλλει το ΙΚΑ και τα κατασκετήρια, με βάση απόφαση του διοικητή του Ιδρύματος Ρ. Σπυρόπουλου. Συγκεκριμένα, απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι από τις 6 Απριλίου 2015 ξεκινά η παραγωγική λειτουργία της ηλεκτρονικής αποστολής των κατασχετηρίων. Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα περιλαμβάνει τα μοναδικά στοιχεία ειδικού πρωτοκόλλου κόμβου ΚΕΑΟ (αριθμός και ημερομηνία), το μοναδικό 3ψήφιο κωδικό αριθμό πιστωτικού ιδρύματος, την ημερομηνία κατασχετηρίου, τον ΑΦΜ οφειλέτη σε βάρος του οποίου επιβάλλεται το κατασχετήριο και ειδικότερα στοιχεία του (ενδεικτικά επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, επωνυμία), συνολικό ποσό κατασχετηρίου και Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου (ΤΟΚ).

Τα κατασχετήρια θα συνοδεύονται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και ημέρας μετά από αυτήν.

Άρση της κατάσχεσης, μερικής ή και ολικής καθώς και η συμπληρωματική δήλωση τρίτου δεν εντάσσονται προς το παρόν στην ηλεκτρονική διαδικασία, και θα γίνονται χειρόγραφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v