Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξεταστική για το Μνημόνιο βάσει... σχεδίου

Γιατί η κυβέρνηση άνοιξε τώρα το θέμα των αιτιών εισόδου της χώρας στο μνημόνιο. Το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα και η περίοδος Καραμανλή. Σκοπιμότητες και προσπάθεια αποπροσανατολισμού βλέπει η ΝΔ. Τι λένε τα άλλα κόμματα.

Εξεταστική για το Μνημόνιο βάσει... σχεδίου

Μόνο τυχαία δεν είναι η στιγμή (χθες) που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αποφάσισαν να ανοίξουν το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και μία μέρα μετά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, επιχειρεί να ενισχύσει το εσωτερικό μέτωπο, να δείξει ότι δεν παρεκκλίνει των προεκλογικών του δεσμεύσεων και ότι κρατά γερά το τιμόνι του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσονται και τα νομοσχέδια που θα φέρει στο Κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, θέλοντας να διατηρήσει την υψηλή αποδοχή της από την κοινωνία, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Το εν λόγω θέμα βρισκόταν, εξάλλου, στην κορυφή της προεκλογικής ρητορικής των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεν... κοστίζει τίποτα σε χρήμα και επιφέρει ενδοκυβερνητική συσπείρωση, ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ όπου η Αριστερή Πλατφόρμα ετοιμάζεται να βάλει στο μικροσκόπιο τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη κίνηση επιδιώκεται η σύγκριση της παρούσας κυβέρνησης με την προηγούμενη της Ν.Δ., η οποία είχε δεσμευτεί για "μια και μόνη εξεταστική", που λόγω της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ποτέ τελικά δεν συστάθηκε. Και εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί τώρα, όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση προσπαθώντας να αμυνθεί.

Πώς φθάσαμε ως εκεί

Η πιθανότερη μέρα για να συζητηθεί η πρόταση στην ολομέλεια είναι η προσεχής Δευτέρα. Στο στόχαστρο μπαίνουν τρεις πρώην πρωθυπουργοί, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γκίκας Χαρδούβελης ως πρώην υπουργοί Οικονομικών.

Όπως αναμενόταν, εκτός έρευνας μένει η περίοδος Καραμανλή, γεγονός πάντως που έχει προκαλέσει ενστάσεις ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως για παράδειγμα, από τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος στο twitter ανέφερε: "Να ψάξει η Εξεταστική όχι μόνο την υπογραφή των μνημονίων αλλά και τη ρίζα και το πώς φθάσαμε ως εκεί: εξοπλισμοί, 2004, πάρτι δαπανών".

Επί του χρόνου έρευνας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αφήνοντας στην ανακοίνωσή του αιχμές για συμφωνία ασυλίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην πρωθυπουργό. Η Ιπποκράτους εκφράζει τη... χαρά της και ζητά η επιτροπή "να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004–2009, όχι από το 2010".

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. επισήμως λέει "ναι στην Εξεταστική", αλλά, όπως υποστηρίζουν στη Συγγρού, είναι ξεκάθαρες οι σκοπιμότητες και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης από τα πραγματικά προβλήματα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, "από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα". Με εμφανή μάλιστα δόση ειρωνείας σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ "ξέχασε να συμπεριλάβει και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο".

Το Ποτάμι έκανε λόγο για "άλλη μια εξεταστική στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση", το ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε θετική στην πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v