Phelps: Μας τρομάζει το φλερτ Αθήνας - Μόσχας

Ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά πως οι Βρυξέλλες θα υποχωρήσουν διαγράφοντας μέρος από το ελληνικό χρέος για να αποτραπεί αυτή η «τρομακτική» πιθανότητα.

Phelps: Μας τρομάζει το φλερτ Αθήνας - Μόσχας

Ζοφερή είναι η περιγραφή που κάνει  ο καθηγητής του Columbia και βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Edmund Phelps για την ελληνική οικονομία. «Ακόμη κι αν σβηστεί όλο το χρέος, η Ελλάδα πρέπει να βρει λύσεις» δηλώνει.

«Σίγουρα η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να διατηρηθεί. Οι τράπεζες κρατούνται στη ζωή από τα ψίχουλα της ΕΚΤ. Κατά τα άλλα δεν έχει τα απαραίτητα έσοδα, είναι αντιμέτωπη με την ανάγκη να μειώσει συντάξεις ή να κάνει κάτι για να μείνει ζωντανή» αναφέρει.

«Κάνουν τόσα πολλά πράγματα λάθος που είναι εύκολο να βελτιωθούν τα πράγματα» αναφέρει μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει: «Δεν έχουν όμως, τη λαϊκή στήριξη για να κάνουν αυτές τις βελτιώσεις. Για παράδειγμα στο δημόσιο τομέα, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς. Ήμουν στην Αθήνα τον προηγούμενο Οκτώβριο και μου είπαν ότι οι συντάξεις είναι σε επίπεδο διπλάσιο από εκείνες της Ισπανίας. Και η Ισπανία είναι πιο παραγωγική χώρα με υψηλότερους μισθούς. Στον ιδιωτικό τομέα τα προβλήματα είναι τέτοια που δύσκολα μπορεί να δει κανείς πως θα υπάρξει ανάκαμψη. Όταν ένας επιχειρηματίας προσλαμβάνει κάποιον φοβάται ότι θα μείνει με αυτό τον εργαζόμενο για πάντα. Έτσι, υπάρχει αυτή η ανελαστικότητα»

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, ο κ. Phelps απαντά: «Είναι τρομακτικό. Θα θέλαμε να μη δούμε την Ελλάδα να προστίθεται στη νέα Σοβιετική Ένωση. Μας ανησυχεί. Είναι μία πιθανότητα. Πριν συμβεί όμως, αυτό νομίζω ότι οι Βρυξέλλες θα υποχωρήσουν και θα διαγράψουν κάποιο από το χρέος. Ακόμη κι αν ΕΕ και ΕΚΤ εξαφανίσουν το χρέος, υπάρχει το θέμα του πως θα λειτουργήσει η Ελλάδα. Δεν έχει τα έσοδα για να κάνει αυτά που έκανε. Κι αν αρχίσει να κάνει προσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις, τότε ο κόσμος θα βγει στους δρόμους και τότε θα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v