Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψε ο… δείκτης επιβίωσης των εμπόρων

Ελαφρά καλύτερη εικόνα για το χώρο του εμπορίου δείχνει έρευνα της ΕΣΕΕ. Ανοδική τάση του δείκτη επιβίωσης στην Αθήνα για ΜμΕ με ορίζοντα εξαμήνου. Προβληματίζει, όμως, η συγκυρία.

Ανέκαμψε ο… δείκτης επιβίωσης των εμπόρων

Αποκλιμάκωση των λουκέτων από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, μείωση του ρυθμού υποχώρησης του τζίρου και αύξηση της απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ «Χαρτογράφηση επαγγελματικών συγκεντρώσεων σε βασικές εμπορικές αγορές» που στόχο έχει την παρακολούθηση και την αποτύπωση των μεταβολών που συντελούνται στη δομή και στη σύνθεση της επιχειρηματικότητας.

Η έρευνα που παρουσιάσθηκε το πρωί της Τετάρτης συγκρίνει την πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια, αλλά δίνει και την τάση για τη φετινή χρονιά.

Με αφορμή την παρουσία της έρευνας της ΕΣΕΕ ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης κάλεσε την κυβέρνηση να μην καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις και τα νομοθετήματα. Και αυτό γιατί όπως είπε κάθε μέρα χωρίς συμφωνία η αγορά γυρίζει σε συνθήκες καλοκαιριού 2012.

«Αδράνεια, απραξία, ασφυξία οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την αγορά», σημείωσε ο κ. Κορκίδης. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις με τους προμηθευτές του από το εξωτερικό,  σημείωσε ότι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι είναι αυτοί που ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

- Ο δείκτης επιβίωσης φανερώνει περαιτέρω αύξηση της ενεργής επιχειρηματικότητας τον Σεπτέμβριο του 2015, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, όπως επισημαίνεται στην έρευνα. Ταυτόχρονα οι μεταβολές του δείκτη τζίρου δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης της κατάστασης στο λιανικό εμπόριο, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της απασχόλησης που καταγράφουν αύξηση των απασχολούμενων σε ποσοστό 3,5% (2013δ-2014δ).

- Από τον Μάρτιο του 2014 διαπιστώνεται στην εμπορική αγορά της Αθήνας σχετική αποκλιμάκωση των λουκέτων, ενώ μειώνεται και ο ρυθμός υποχώρησης του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τα έτη 2013 και 2014, με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης το 2014.

- Στον Πειραιά η αναλογία των κλειστών κυμαίνεται στο πάνω όριο του εύρους 27-33%, ενώ η τάση αποκλιμάκωσης παρουσιάζει χρονική υστέρηση σε σύγκριση με την Αθήνα.

- Στασιμότητα στο ποσοστό των λουκέτων εμφανίζεται στο εμπορικό κέντρο του Περιστερίου γεγονός που δείχνει ότι η σχετική ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικροαστικές και τις εργατικές περιοχές που εξακολουθούν να διατηρούν υψηλή αναλογία κλειστών επιχειρήσεων.

- Αντιθέτως στην Κηφισιά, το επίπεδο των κλειστών επιχειρήσεων παραμένει χαμηλό της τάξεως του 20% παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση σε ποσοστό των λουκέτων στις δύο τελευταίες καταγραφές της ΕΣΕΕ.

- Το ποσοστό των ανοικτών επιχειρήσεων επί του συνόλου των επαγγελματικών στεγών μπορεί να εμφανίζει σχετική σταθερότητα ωστόσο η σύνθεση και η δομή της ενεργούς επιχειρηματικότητας υφίστανται μεταβολές και αναδιαρθρώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πειραιά, όπου ενώ το ποσοστό των λουκέτων μεγαλώνει την προηγούμενη διετία, παρατηρείται αύξηση του λιανικού εμπορίου 3% το διάστημα 2013-2015.

- Το 2014 το λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση 3,5% στην απασχόληση, ενώ ο τζίρος πτώση 1,1%.

- Ορισμένοι υποκλάδοι του λιανικού εμπορίου (φάρμακα και καλλυντικά, ένδυση και υπόδηση, βιβλία-χαρτικά) εμφανίζουν μικρή μεν, αλλά θετική, μεταβολή του τζίρου το διάστημα 2014/2013.

- Ο τζίρος για το σύνολο του λιανικού εμπορίου εμφανίζει υποχώρηση για έκτο συνεχές έτος.

- Οι σωρευτικές ποσοστιαίες απώλειες του τζίρου σε ετήσια βάση μόνο από το 2010 ανέρχονται στο 25,2%.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ΕΣΕΕ με την έρευνα για την καταγραφή και τη χαρτογράφηση της επιχειρηματικότητας στις βασικές αστικές εμπορικές αγορές, επιδιώκει να εισφέρει γνώση και νέες ιδέες στον ευρύτερο διάλογο για τις επιπτώσεις της κρίσης και τις δυνατότητες ανάταξης της οικονομίας. Σε μία περίοδο γενικής αμηχανίας και απαισιοδοξίας εμείς επιμένουμε να παρεμβαίνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις που μπορούν να αλλάξουν, έστω μερικώς, τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τα προβλήματα της αγοράς.

Η πορεία των «λουκέτων» και η διαφαινόμενη χωροταξική ανασύνταξη του εμπορίου επιτρέπουν τόσο την επισήμανση των υφιστάμενων επιχειρηματικών ευκαιριών όσο και τη δυνατότητα προβλέψεων για την πορεία του εμπορίου στις αστικές περιοχές. Ο Δείκτης Επιβίωσης Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα και τον Πειραιά εμφανίζει τις πρώτες θετικές ενδείξεις και μια γενική τάση μεταξύ ισχνής ανάκαμψης και σταθεροποίησης.

Το ελληνικό εμπόριο διεκδικεί από την κυβέρνηση ρευστότητα, δουλειά και σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης. Οι υπόνοιες ρήξης με τους εταίρους είναι βραδυφλεγείς βόμβες στη βάση του όποιου σχεδιασμού προβαίνουν οι επιχειρηματίες, καθώς, όπως καταλαβαίνουμε από τις συναλλαγές μας, στο εξωτερικό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία σοβούσα κρίση εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Υπάρχουν ιδέες και κατευθύνσεις στο εσωτερικό από τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν ως προτάσεις προς τα έξω. Ο «έντιμος συμβιβασμός» χρειάζεται «ειλικρινείς αμοιβαίες υποχωρήσεις», αλλά απαιτεί και τη συμμετοχή των εκπροσώπων της κοινωνίας σε αυτές τις διαδικασίες».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v