Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μέτρα ετοιμάζει η Αθήνα για το EWG

Επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης ζητήθηκαν από την Αθήνα και ήδη, με βάση πληροφορίες, καταρτίζεται νέα λίστα προτάσεων. Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EWG με συμμετοχή Βαρουφάκη. Σε γρήγορη συμφωνία ελπίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

  • της Μαρίνας Μανη
Νέα μέτρα ετοιμάζει η Αθήνα για το EWG

Πακέτο επιπρόσθετων μέτρων ζήτησαν από την Αθήνα οι εταίροι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα εξετάστηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Βάσει πληροφοριών, το ζήτημα εξετάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταρτιστεί επιπρόσθετη λίστα για το EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίασε για δυο ώρες. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε σύμφωνα με πληροφορίες, και ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι προτάσεις έχουν δημοσιονομική απόδοση, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη διαμηνύσει προς το εξωτερικό την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Στην Αθήνα, όπως έγραψε από το πρωί το Εurο2day.gr εκτιμά ότι βρίσκεται «πολύ κοντά» σε λύση που θα δώσει ανάσα ρευστότητας, κι οι πλέον αισιόδοξοι βλέπουν απελευθέρωση του 1,9 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από απόφαση του Eurogroup. Αλλες πληροφορίες μιλούν για εκταμίευση 1 δισεκατομμυρίου συνδυαστικά από τα κέρδη που προέρχονται από τα ομόλογα και μέρος της εναπομείνασας δόσης.

Παρότι η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group ολοκληρώθηκε χθες χωρίς αποτέλεσμα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα, μέχρι τις 10 Απριλίου, ώστε η χώρα να ξεφύγει από την ασφυκτική θηλειά της έλλειψης ρευστότητας.

Για την επόμενη εβδομάδα οριοθέτησε το χρόνο που μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ, ενώ στην πολιτική διαπραγμάτευση έδωσε έμφαση ο Ν. Χουντής, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του EWG. 

Να σημειωθεί ότι στο Brussels Group μεταφέρθηκε το αίτημα των εταίρων να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία για το ασφαλιστικό και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς τα χαρακτήρισαν ανεπαρκή.

Επιπλέον πονοκέφαλο αποτελεί η γκρίνια των δανειστών για την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα. Υπό αυτό το πρίσμα το κλίμα που μεταδίδεται από τα στρατόπεδα των δανειστών δεν είναι σε ευθεία γραμμή με την αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση, αν και από όλες τις πλευρές τονίζεται η βούληση να αποφευχθεί ένα ατύχημα.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v