Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό»

Καλό κλίμα βρήκε το ΥΠΟΙΚ στο EWG σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος. Στόχος η «συμφωνία πακέτο» για τις μεταρρυθμίσεις. Εντάσεις για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τα εργασιακά. Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει εντός του 2015 αλλά δεν θα δημιουργήσει «τρύπες».

«Αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό»

Συγκρατημένη αισιοδοξία μεταδίδουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του σημερινού EWG διάρκειας δυο ωρών. «Εγινε σε πολύ καλό κλίμα», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «καλύτερο απ' ότι περίμενα». Διευκρίνησε όμως ότι «το EWG δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το πρωϊ το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στο BG νέο εμπλουτισμένο κείμενο 26 σελίδων το οποίο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Εκτίμησε ότι διαπραγμάτευση κινείται στην λογική της συμφωνίας πακέτο επί των μεταρρυθμίσεων εκτίμηση η οποία περιορίζει το ενδεχόμενο μερικής εκταμίευσης και κατά ορισμένες εκτιμήσεις φωτογραφίζει ενιαίας εκταμίευσης της δόσης καθώς η πλευρά των θεσμών δεν φέρεται διατεθειμένη να σπάσει τις προσδοκώμενες πληρωμές σε κομμάτια ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ευρύτερα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προκύπτει ότι ιδιαίτερες ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών εγείρει η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις αλλά και τα εργασιακά, όπου η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θεωρείται κόκκινο πανί για ορισμένους από τους θεσμούς.

Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ρωτήθηκε και για το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα δημιουργήσουμε τρύπα στον προϋπολογισμό, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει. «Είναι ένας κακός φόρος, δεσμευόμαστε να γίνει την ώρα που πρέπει και μπορούμε εντός του 2015». Συμπλήρωσε ότι ο νέος φόρος θα βεβαιώσει μικρότερα έσοδα από τα 2,65 δισ. ευρώ που ήταν ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ αλλά θα υπάρξουν και ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τα επόμενα βήματα της διαδικασίας δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα τουλάχιστον κάτι σαφές για το πότε θα μπορούσε να γίνει το Eurogroup ώστε να ανάψει πράσινο φως εκταμίευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου και επόμενη συνεδρίαση του EWG την ερχόμενη Τετάρτη.

«Γνωρίζετε όμως ότι τα όργανα μπορούν να συγκριθούν ανά πάσα χρονική στιγμή έκτακτα και με τηλεδιάσκεψη» ανέφερε η ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v